Iraaks parlement stemt in met antihomowet

Nieuws
Het Iraakse parlement heeft zaterdag ingestemd met een wet die homoseksualiteit strafbaar stelt. Relaties tussen personen van hetzelfde geslacht kunnen de betrokkenen voortaan een gevangenisstraf opleveren van maximaal vijftien jaar.
anp
zaterdag 27 april 2024 om 22:06
Afbeelding
beeld anp

De maatregel is volgens politici van vooral de conservatieve sjiitische partijen genomen om de religieuze waarden in het land overeind te houden en de ‘bevolking te beschermen tegen morele verdorvenheid’. Mensenrechtenadvocaten hebben de nieuwe wetgeving onmiddellijk veroordeeld als de zoveelste aanval op de lhbti-gemeenschap in Irak.

Overtreding van de ‘Wet ter Bestrijding van Prostitutie en Homoseksualiteit’ komt veroordeelden te staan op ten minste tien jaar achter de tralies. Het maximum is vastgesteld op vijftien jaar. Iemand die aanzet tot prostitutie of homoseksualiteit kan zeven jaar cel krijgen.

Doodstraf

Aanvankelijk was er voor het zwaarste vergrijp sprake van de doodstraf, zoals in buurland Iran, maar dat voorstel haalde het niet na zware druk van de Verenigde Staten en Europese landen.

Tot zaterdag was seks tussen mensen van hetzelfde geslacht officieel niet verboden in Irak, maar de media mochten onder meer het woord homoseksualiteit al enige tijd niet meer gebruiken en moesten spreken of schrijven van een ‘seksuele afwijking’. Ook de term transgender was uit den boze.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Joost Klein door naar finale Eurovisie Songfestival

De Nederlandse Joost Klein is zoals verwacht door naar de finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö. Ook Israël heeft zich, ondanks de ophef over de deelname, geplaatst voor de finale. Daarnaast zijn ook landen als Letland, Oostenrijk en Noorwegen door.

Afbeelding

Drie aanhoudingen bij pro-Palestijns protest in Amsterdam

De politie heeft donderdagavond bij de pro-Palestijnse demonstratie in Amsterdam drie mensen opgepakt. Zij zijn aangehouden om belediging en opruiing, zegt een woordvoerder van de Amsterdamse politie.

Afbeelding

Bloomberg: beurswaakhond onderzoekt uitingen Boeing over veiligheid

De Amerikaanse beurswaakhond SEC onderzoekt beweringen van Boeing over de veiligheid van zijn vliegtuigen na een incident met een vliegtuig van Alaska Airlines.

Afbeelding

Aandelen gameplatform Roblox hard onderuit in New York

Aandelen van gamebedrijf Roblox zijn hard gedaald op de beurs in New York. Het bedrijf achter het virtuele platform waar gamers hun eigen wereld kunnen opbouwen, voerde de omzet in het afgelopen kwartaal op en drong zijn verlies terug.

Afbeelding

Bloomberg: Apple gebruikt eigen chips voor AI-servers

Apple is van plan zelf ontwikkelde chips te gebruiken voor de eigen servers die nieuwe AI-functies ondersteunen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Afbeelding

Xi en Orbán tekenen samenwerkingsverdragen in Hongarije

De Chinese president Xi Jinping en zijn Hongaarse collega Viktor Orbán hebben in totaal achttien samenwerkingsverdragen ondertekend. Xi is op bezoek in Boedapest en prees de warme banden tussen beide landen.