De dief met bril en zaklamp was nauwelijks vier minuten binnen.© IF

Jan (42) ziet hoe dief 20 kilo zware brandkast met spaargeld van kinderen steelt: “Mijn bloed kookte”

Hoogstade -

“Mijn bloed kookte toen ik de beelden zag. Ik hoop écht dat ze die laffe dief vinden.” Jan Pollet (42) uit Hoogstade bij Alveringem is razend nadat een inbreker zondagochtend in zijn woning binnen brak en daar een 20 kilo zware kluis stal. Daarin zat eigen geld, maar vooral ook het spaargeld van zijn vier kinderen. Een buit van meerdere duizenden euro’s. “Die zijn er natuurlijk het hart van in. Die man was hier vier minuten binnen. Wist hij misschien wat hij nodig had?” vraagt Jan zich af.

Jelle Houwen en Daron Mertens

Zondagochtend was de 16-jarige dochter van Jan Pollet, die met zijn gezin op de nieuwe verkaveling van het Montignyplein woont in Hoogstade, al vroeg wakker. Het gezin moest immers naar het communiefeest van het petekind van Jan. Maar dat feest startte in mineur toen de dochter een vreemde ontdekking deed.

“Ze ging naar beneden en zag dat de voordeur open stond”, zegt Jan. “Toen ze buiten keek zag ze dat onze autosleutels op de oprit lagen. De auto’s zelf stonden er wel nog. Heel erg vreemd, en ze riep me meteen om na te gaan wat er aan de hand was. Toen ik zelf keek zag ik het meteen: onze kluis in de woonkamer was verdwenen.” (Lees verder onder de foto)

De man keek eerst even rond in de woonkamer en ging dan recht naar de brandkast.© IF

Spaargeld kinderen

Jan bekeek met de beelden van zijn camera’s binnen. “Mijn bloed kookte toen ik het zag”, vervolgt hij. “Om 5.30 uur zie je een man met bril onze woonkamer binnen komen. Onze voordeur was dicht, maar niet gesloten. Blijkbaar kon hij die vrij snel en zonder lawaai openbreken. Eenmaal in beeld was hij nauwelijks vier minuten binnen. Je ziet hem even rond kijken, naar de brandkast die tegen de muur stond lopen en alle spullen er van halen. Vervolgens neemt hij die zware brandkast mee. Die is 35 op 30 centimeter en weegt zeker 20 kilogram. In de brandkast zelf zat spaargeld van onze vier kinderen, wat geld van onszelf en waardepapieren van de auto. In totaal gaat het om meerdere duizenden euro’s. Ook de portefeuille van mijn vrouw nam hij mee, andere zaken zoals een Apple smartwatch liet hij liggen. Na vier minuten verdween hij weer. Geruisloos. Terwijl wij lagen te slapen. Mijn bloed kookt ervan.” (Lees verder onder de foto)

De man prutste aan de brandkast en nam het 20 kilo zware ding mee.© IF

Sporenonderzoek

Jan verwittigde meteen de politie Spoorkin. Ze deden de vaststellingen, namen foto’s en namen de camerabeelden mee. Maandag komt het labo van de politie nog langs voor een sporenonderzoek.

“We weten dat die man met die loodzware brandkast 150 meter op een grindpad heeft gelopen tot op de grote weg, de Hoogstadestraat”, vervolgt Jan. “Dat weten we omdat hij onderweg nog de portefeuille van mijn vrouw is verloren. Wellicht zette hij de brandkast daar in een auto en verdween. Hij is echter goed herkenbaar op de beelden en we hopen dat de politie die laffe dief zal vinden. Hij leek goed te weten wat hij nodig had, dat is zeker opvallend. Intussen mogen wij onze vier kinderen de nodige uitleg geven. We hebben een tweeling van 9, een zoon van 14 en een dochter van 16. Zij zijn er het hart van in dat mensen in staat zijn tot zoiets slechts. Zelf zijn we natuurlijk ook in shock dat iemand zomaar ons huis binnenkwam. Het communiefeest van mijn petekind is zo wel in mineur gestart.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER