© Picture alliance / Wiktor Dabkow/Kristog Vadino, Belga

Het legioen van De Wever: verruimende ‘witte konijnen’ voor alle doelgroepen

N-VA breidt haar verruimingslegioen nog eens uit. Dat telt intussen al een onafhankelijke brulboei van de kust, een mensenrechtenactiviste met Burkinese roots en nu dus ook een jood uit Antwerpen. Allemaal om toch maar ‘incontournabel’ te zijn en criticasters een neus te zetten. “Weer een aanwinst die aantoont dat N-VA dé brede volkspartij is.”

agy

N-VA moet en zal boven de 30% eindigen, anders gaan de andere partijen hen maar wat graag naar de oppositiebanken verwijzen, redeneert de partij. Dus stuurt N-VA de grote kanonnen het veld in en haalt ze een paar verruimers aan boord, om die laatste procenten proberen veilig te stellen.

Andere accenten leggen

Michael Freilich is de recentste in het rijtje. Jean-Marie Dedecker prijkt al op het lijstje als onafhankelijke lijstduwer in West-Vlaanderen. De Brusselse Assita Kanko ruilde MR in voor N-VA en eerder koos Darya Safai al voor de partij. Zelfs ex-N-VA’ers Hendrik Vuye en Veerle Wouters zouden gesolliciteerd zijn voor een terugkeer. Al ontkennen beide partijen dat.

“De partij rekruteert voor alle doelgroepen”, zegt politicoloog Carl Devos (UGent). “Zo kan ze zo breed mogelijk scoren door andere accenten te leggen. Tegen de ene groep benadrukt ze de ene boodschap, tegen de andere de andere.”

Niet dat er geen gelijkenissen zijn tussen de N-VA-verruimers. Ze vullen de Verlichtingswaarden op dezelfde manier in als de Vlaams-nationalisten. Over al te religieuze symbolen in een openbare functie bijvoorbeeld. Geen hoofddoeken daar, dus zal Freilich ook in de Kamer geen keppeltje dragen.

Onverdoofd slachten

Maar verruimen is niet zonder risico. Standpunten van de nieuwbakken N-VA’ers sporen niet altijd met de partijlijn of met die van hun collega’s. Jean-Marie Dedecker heeft al een pak N-VA-boegbeelden door het slijk gehaald. Freilich bestempelde op zijn beurt het verbod op onverdoofd slachten dan weer als “een maatregel die Hitler oplegde”. En Joods Actueel noemde Dedecker een “uber-antisemiet”. Die twee zet je dus beter niet samen op een verkiezingsfeestje.

“N-VA is een huis van vele kamers geworden, waar ze niet overal dezelfde taal spreken”, zegt Devos. “Het wordt steeds moeilijker om al die meningen samen te houden. Alleen een figuur als De Wever slaagt daar voorlopig wonderwel in. Afwachten of hij die oefening kan volhouden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER