© ISOPIX

De Wever is vrij gerust op nieuwe termijn als burgemeester, maar betreurt uiteenvallen van Samen: “Duidelijke keuze valt weg”

Als het van Bart De Wever afhangt, blijft hij ook na de lokale verkiezingen van oktober nog eens zes jaar burgemeester van Antwerpen, liefst binnen dezelfde coalitie van N-VA, CD&V en Open Vld. Dat heeft De Wever maandagochtend verklaard in de ‘burgemeestersmarathon’ op Radio 2. Voor zijn eigen partij N-VA hoopt hij op een verkiezingsresultaat van 30 procent. Het uiteenvallen van de linkse lijst Samen vindt hij verrassend genoeg een spijtige zaak. “De keuze voor de kiezer wordt nu minder duidelijk.”

“Als ik terug verkozen ben en ik zou terug burgemeester kunnen zijn, dan blijf ik zes jaar”, aldus burgemeester De Wever. Over wie de tweede plaats op de N-VA-lijst in Antwerpen zal innemen, wilde hij nog geen uitspraken doen. “Dat zou het domste zijn wat een mens kan doen.” Wat de uitslag betreft, mikt De Wever op ‘tram 3’. “Dertig procent is wat ik in mijn hoofd heb als een geslaagde uitslag”. In 2012 haalde N-VA in Antwerpen 37,7 procent.

De Wever wil ook met de huidige drie partijen voort besturen. “Ik ben loyaal aan mijn coalitie. Het tegendeel zou verbazen”, luidt het. Hij citeerde een aantal thema’s - de sanering en de veiligheid - om aan te geven dat het stadsbestuur goed heeft gewerkt. “Dat hebben we met deze ploeg gedaan. Waarom niet voortdoen?”

Samen

© DBA

Volgens De Wever heeft de breuk binnen het linkse project ‘Samen’ van sp.a en Groen op hem niet zo’n impact. “Het beeld van de vierkoppige draak blijft overeind.” Met de vierkoppige draak die hem belaagt doelt hij op de linkse partijen sp.a, Groen, PVDA en vermoedelijk ook de CD&V van Kris Peeters. Wel geeft De Wever aan dat hij een voorkeur heeft voor heldere keuzes, die nu wat wegvallen door de breuk. “Er was een duidelijk links blok, dat op bijna alle vlakken het tegenovergestelde zegt van wat ik zeg.” Door de versplintering ontstaat nu het beeld van een “Mexicaans leger met verschillende lijsten en lijsttrekkers. Het maakt de optelsom na de verkiezingen iets complexer”.

War on drugs

Een duidelijke keuze in zijn beleid van de voorbije jaren was de “war on drugs”. En dat moet voor De Wever een topprioriteit blijven. “Ik kan niet beletten dat drugs worden ingevoerd of dat mensen drugs gebruiken. Maar je moet wel de afgeleide criminaliteit en de overlast indijken (...) Je moet doen wat je kan om die handel te ontwrichten en zeker de criminaliteit die errond hangt.”

De Wever haalt ook aan dat er door de drughandel, erg veel cash aanwezig is in criminele milieus. “Dat werkt heel ontwrichtend in bepaalde wijken”, legt de burgemeester uit. “Als foute mensen heel veel cash hebben, loopt het op veel vlakken fout. Die zijn een voorbeeld voor jongeren in die wijken. Dat trekt aan. Zij rekruteren jongeren, die zich dan tegen de politie keren om de politie uit hun wijk te jagen.”

Sociale media

De Wever gelooft ook dat je de invloed van sociale media niet mag overschatten. Een aantal van zijn partijgenoten, waaronder staatssecretaris Theo Francken, zijn fervente twitteraars, maar volgens De Wever is Twitter een “kleine bubbel”. Hij betwijfelt dan ook dat veel mensen wakker liggen van wat zich afspeelt op de microblogsite. “We zijn nog ver van Amerikaanse toestanden en gelukkig maar”. Facebook is volgens De Wever nog een ander verhaal dan Twitter. “Op Facebook zitten heel veel mensen, maar je moet daar niet veel politieke inhoud beginnen pushen naar mensen. Facebook is vooral een gezellig medium waar mensen dingen met elkaar delen.”

Feitelijke apartheid

Een belangrijke strijd die De Wever in zijn stad ziet, met 175 nationaliteiten, is die tegen de “feitelijke apartheid”. “Groepen van mensen leven echt naast elkaar, gaan nauwelijks huwelijken met elkaar aan, gaan niet naar elkaars feestjes. Ze leven wel in vrede samen, maar eigenlijk in apartheid. Dat moet je proberen te doorbreken.” Dat fenomeen zie je ook bij cultuurparticipatie of de deelname aan het publieke leven. “Bepaalde evenementen zijn bijna 100 procent blank”, luidt het.

Kort na de uitzending postten zowel Jinnih Beels (onafhankelijke bij sp.a) en Groen-voorzitter Meyrem Almaci hun kritiek op die uitspraak op Facebook.

LEES OOK: Sp.a en Groen tackelen samen De Wever: “Dit beleid heeft nog meer in de hand gewerkt dat we naast elkaar leven”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Gemeenteraadsverkiezingen 2018