© WDK

Argenta betwist nieuwe heffing bij Grondwettelijk Hof

Argenta trekt naar het Grondwettelijk Hof. De Antwerpse spaar- en verzekeringsbank pikt het niet dat België de banken retroactief meer laat betalen voor het garantiefonds dat de spaarboekjes onderstut. De staat blijkt dat fonds te hebben leeggehaald voor schuldafbouw.

Paul Verbraeken

Argenta boekte vorig jaar “bevredigende resultaten”, doorgaans een manier om te zeggen dat de winsten terugvielen. Dat bleek gisteren bij de voorstelling van de jaarresultaten 2017 door algemeen directeur Marc Lauwers en financieel directeur Geert Ameloot. Argenta zag zijn groepswinst terugvallen van 246 miljoen in 2016 naar 193 miljoen vorig jaar. Dit door een forse terugval bij de spaarbank (51 miljoen minder) en een forse toename van 13 miljoen tot 73 miljoen in de verzekeringspoot.

Het moeilijke jaar voor de spaaractiviteiten heeft uiteraard te maken met de lage rentevoeten. Een spaarbank voelt dat nu eenmaal meer, ondanks 1,6 miljard extra inlagen.

Investeringsprojecten

Tegelijkertijd is Argenta vorig jaar begonnen met een groot ombouwproject van zijn hoofdzetel in Antwerpen en heeft het zwaar ­geïnvesteerd in digitalisering. De bank houdt daarbij bewust een spreidstand. Enerzijds wil het zijn digitale achterstand op de grootbanken inlopen. Anderzijds koestert het zijn kantorennet om fysiek dicht bij de klant te blijven.

Tegen de stroom in blijft Argenta ook aanwerven. Ook in 2017 steeg het personeelsbestand licht.

Het paasweekend wordt alvast historisch voor Argenta: dan wordt het nieuwe basisinformatieplatform geïnstalleerd waaraan 150 IT-specialisten drie jaar lang bezig zijn geweest. De bank zal zolang digitaal onbereikbaar zijn.

Tariefverhoging

Maar Lauwers deed gisteren vooral de wenkbrauwen fronsen met de aankondiging dat zijn bank naar het Grondwettelijk Hof trekt. Argenta vecht aan dat de regering retroactief de banken een tariefverhoging van 8 naar 10,5 basispunten oplegt op de bijdrage die zij storten in het garantiefonds voor spaarboekjes. Alleen al voor Argenta steeg de bankheffing met 8 miljoen euro, waarvan 6,7 miljoen wegens die betwiste bijdrage.

Argenta hekelt die ingreep niet alleen vanwege de terugwerkende kracht, maar bovenal omdat België meer oplegt dan Europa vraagt. Bovendien houdt het tarief geen rekening met de robuustheid van de bank.

Geen paniek

Daarnaast stelt Argenta vast dat België het fonds niét gebruikt als garantiefonds, maar wel om het budget bij te spijkeren. Sinds 2008 hebben de Belgische banken immers 3,5 miljard euro gestort. Dat bedrag is integraal gebruikt om de staatsschuld af te bouwen. Lauwers vreest dat België een tweede keer zal langskomen als er ooit iets misgaat of als er een Europees garantiefonds komt.

Dat het garantiefonds gebruikt is, betekent niet dat de spaarboekjes in gevaar zouden zijn. Dat beklemtoont ook directeur Karel Van Eetvelt van de bankenfederatie Febelfin. “In 2008 heeft men de banken gevraagd een reserve op te bouwen van zowat 300 miljoen euro per jaar. In ruil daarvoor verklaart de staat dat als er iets met een bank zou gebeuren, zij de deposito’s garandeert tot 100.000 euro. Hoe de staat dat geld intussen besteedt, is zijn zaak. Heel wat landen gebruiken dat, zoals België, voor schuldafbouw of investeringen. Wij willen er alleen voor waarschuwen: als er morgen effectief een bank zou sneuvelen en er bijvoorbeeld een half miljard nodig is, dan moeten ze niet een tweede keer bij de banken aankloppen. De staatsschuld zal dan effectief met een half miljard stijgen. Ook voor een Europees garantiefonds moeten ze niet komen aankloppen.”