Eurovisiesongfestival

Thriller in Malmö: mag Joost deelnemen aan de finale na het “incident”?

© ap

Ongezien, wat op de vooravond van het Eurovisiesongfestival gebeurde: urenlang was het onduidelijk of Joost Klein gediskwalificeerd zou worden vanwege “een incident”.

Filip Tielens

De avond voor de finale van het Eurovisiesongfestival is een belangrijk moment. Dan treden alle finalisten op voor de vak­jury’s uit de verschillende landen. De punten die zij geven tellen voor de helft mee in het eindresultaat, de andere helft komt van de scores van het publiek dat zaterdag tijdens de liveshow stemt. Dat de Nederlandse zanger Joost Klein niet mocht deelnemen aan de juryshow, kan dus enorme gevolgen hebben op zijn resultaat – zowel positief als negatief.

Wat was er precies aan de hand? Vrijdagavond laat was er nog steeds amper officieel bevestigd nieuws. Net na de middag was er iets bizars gebeurd: op de generale repetitie was Joost Klein wel nog te zien tijdens de landenparade bij het begin van de show, maar toen het een halfuur later aan hem was om op te treden, werden zijn rekwisieten plots weggevoerd van het podium. In de plaats werd in allerijl het decor van Israël opgereden, dat als zesde land staat ingeroosterd voor de finale, net na Nederland. En dus zagen we geen Joost Klein, maar de Israëlische zangeres Eden Golan optreden.

Vrij snel erna volgde een statement van de organiserende European Broadcasting Union (EBU) dat er “een incident” was gemeld en dat Joost Klein niet mocht repeteren zolang het onderzoek liep. Meer informatie kwam er niet.

Alleen de Zweedse media verspreidden in de loop van de dag info over wat er zou zijn gebeurd. De publieke omroep SVT schreef dat er een “fysieke confrontatie” tussen Klein en een fotograaf zou hebben plaatsgevonden. De Zweedse krant Aftonbladet schreef dan weer dat de Friese zanger ervan werd beschuldigd gewelddadig te zijn geweest tegen een vrouwelijke medewerker van de productie.

“Waarom niet?”

Dat lijkt het spoor te ontkrachten dat “het incident” iets te maken zou hebben met de grote spanningen rond de deelname van Israël. In de loop van de namiddag deed immers het gerucht de ronde dat Klein een statement wou maken over Israël. Dat zou niet zo verwonderlijk geweest zijn, omdat het tijdens de persconferentie na de halve finale even tot een botsing leek te komen tussen Klein en Golan. Nadat een persattaché had gezegd dat Golan niet hoefde te antwoorden op de vraag of haar deelname andere kandidaten in gevaar zou brengen, reageerde Klein, die naast haar zat en zich tot dan had verscholen onder een Nederlandse vlag: “Waarom niet?”

Het leek rebels gedrag van de Fries, die niet verlegen zit om een stunt. Het is wat zijn grote aantrekkingskracht bij het publiek verklaart.

Klein was de voorbije dagen wel gezakt in de ranking van de bookmakers. Na haar halve finale, waarin ze een puike prestatie neerzette, schoot Eden Golan plots naar de tweede stek, na favoriet Kroatië. Daarbij speelde ongetwijfeld ook mee dat de Italiaanse omroep RAI donderdagavond door technische problemen een (onvolledige) uitslag van de televoters toonde, waarbij Israël liefst 39 procent van alle stemmen sprokkelde. Daarmee lag het land mijlenver voor op de 7 procent van de eerste opvolger… Nederland.