Direct naar artikelinhoud
De maan

Vrijdag wacht ons een bloedmooie maansverduistering

Een zogenoemde 'bloedmaan' in California in de VS op 31 januari 2018.Beeld EPA

De maan houdt deze week rekening met de mens. De laatste keer dat zij zich compleet liet verduisteren – door de aarde precies tussen haarzelf en de zon te laten komen – was in 2015. Dat was echter midden in de nacht.

Alleen fanatieke hemelkijkers waren toen nog wakker. Bovendien was het in september, een maand die niet bekendstaat om heldere luchten.

Nee, dan komende vrijdag. Dat er deze weken weinig wolken aan de lucht zijn, behoeft geen uitleg. Als de meeste mensen zijn uitgewerkt en de huishoudelijke taken hebben afgerond, komt de maan op. Vanaf half tien, als een schitterende rode bol – de aarde staat op dat moment immers al in de weg zodat het zonlicht deels moet afbuigen. Een bloedmaan, zo wordt dit ook wel genoemd.

Het hoogtepunt van de volledige verduistering is om 22.22 uur, Belgische tijd. Wie pas op dat tijdstip kan inschakelen, kan nog zo'n vijftig minuten nagenieten van de rode maan. Pas om kwart over elf voldoet dit hemellichaam weer aan de plaatjes in kinderboeken.

'Die eerste glinstering van het terugkerende maanlicht, als de verduistering voorbij is, is echt spectaculair'
Esther Hanko, Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde

De langste

Juist die omschakeling is het mooiste, zegt Esther Hanko van het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde van de Universiteit van Amsterdam. "Die eerste glinstering van het terugkerende maanlicht, als de verduistering voorbij is, die is echt spectaculair."

Al met al is het de langste maansverduistering sinds de millenniumwisseling. Wie al deze moeite van de maan niet wil belonen of wie toch die hele tijd moet werken, moet wachten tot januari volgend jaar voor een nieuwe kans. Maar diegene is dan bij dezen alvast gewaarschuwd: men moet in januari zeer vroeg opstaan en maar hopen dat de winterwolken in die nacht zijn opgelost.

Al met al is het de langste maansverduistering sinds de millenniumwisseling
De verschillende stadia die de maan doorloopt tot het een 'bloedmaan' wordt.Beeld AFP