© Mia Uydens

Tientallen Limburgers slachtoffer van grootschalige beleggingsfraude: “125.000 euro kwijt”

Voormalig makelaar Dirk D.G. (44) uit Herentals is door de rechtbank in Turnhout veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar, waarvan drie jaar effectief, voor een de grootste beleggingsfraudes in ons land. De slachtoffers, onder wie tientallen Limburgers, werden voor meer dan 84 miljoen euro opgelicht. “Het valt af te wachten of we ooit nog iets van ons geld terug zien”, reageert een van de gedupeerden.

BART VAN DEN LANGENBERGH

520 pagina’s. Zo dik is het vonnis over de megagrote financiële zwendel waarbij zestien beklaagden op de correctionele rechtbank in Turnhout terecht stonden.

In totaal gingen minstens 84 miljoen euro aan spaarcenten en nog eens 30,6 miljoen Amerikaanse dollars in rook op. Voor de behandeling van de zaak in april werd een aparte aula in campus Blairon in Turnhout gereserveerd. Er hadden zich maar liefst 250 gedupeerden burgerlijke partij gesteld. Slechts een vijftal benadeelden en evenveel advocaten kwamen woensdag op de rechtbank in Turnhout zelf luisteren naar het voorlezen van het vonnis. Logischerwijs beperkte rechter Willemijn Verhoeve zich tot het voorlezen van de strafmaat van de zestien beklaagden en de schadetoekenning van de aanwezige burgerlijke partijen. De advocaten kunnen om praktische redenen pas vrijdag het hele vonnis doorworstelen.

Beroepsverbod

Spilfiguur Dirk D.G. is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar, waarvan drie jaar effectief, en een boete van 11.000 euro. De man kreeg ook nog een beroepsverbod voor een periode van zeven jaar. Medebeklaagde Antoon C. (59) uit Retie is veroordeeld tot een celstraf van vier jaar, waarvan de helft met uitstel, een boete van 9.900 euro en een beroepsverbod van zes jaar. Kurt V. (53) uit Zoersel en Hugo W. (64) uit Olen zijn bestraft met een celstraf van drie jaar, waarvan twee jaar met uitstel, en een boete van 8.250 euro.

Een zestal andere beklaagden kreeg dezelfde straf en vijf personen gingen vrijuit in de hele zaak. Ze stonden terecht voor valsheid in geschrifte, oplichting, misbruik van vertrouwen en witwaspraktijken. In totaal werd ruim 30 miljoen euro aan vermogens en eigendommen van een aantal veroordeelden verbeurd verklaard, waarvan zeker 1 miljoen euro bij D.G.

Goudmijnen

De grootschalige oplichting kwam aan het licht toen het gerecht in januari 2011 een onderzoek startte naar het verzekeringskantoor D&D Financials in Massenhoven (Zandhoven). Dirk D.G. runde toen met de andere kopstukken het kantoor. De zaakvoerders overtuigden hun klanten om aanzienlijke sommen geld te investeren, onder meer in goudmijnen in Afrika. Ze beloofden hun investeerders een hoog rendement, maar daar kwam niets van in huis.

Zambia

Dirk D.G. woont intussen met zijn vrouw en kind in het Afrikaanse Zambia en heeft daar een nieuw leven opgebouwd als consultant bij bouwprojecten. Hij was woensdag niet aanwezig bij de uitspraak en ook niet bij de behandeling van de fraudezaak maar ontkende altijd met klem dat hij ook maar iets had mispeuterd. “Ik ben niet de man die weg is met 84 miljoen euro. Wie dan wel? Het is de taak van de rechtbank om daar namen op te plakken”, zei hij enkele maanden geleden in een telefonische reactie vanuit Zambia.

Zijn advocaat hamerde eerder al op de vrijspraak en blijft daarbij. “Mijn cliënt is veroordeeld tot een redelijk zware straf. Vrijdag kan ik het vonnis pas bestuderen. We hebben dan dertig dagen de tijd om in beroep te gaan”, reageert meester Vincent Andries namens D.G. “De man is blijkbaar voor enkele betichtingen wel vrijgesproken, maar wij gaan voor de gehele vrijspraak.”

“Meelopers”

Meester Walter Damen is de advocaat van Kurt V. en Hugo W. “Wij hadden ook de vrijspraak gevraagd omdat er geen intentie was. De rechter heeft in haar vonnis wel een onderscheid gemaakt in de bestraffing. Mijn twee cliënten waren enkel meelopers”, reageert Walter Damen. “De centen van de beleggers zijn er niet meer. Persoonlijk denk ik dat er maar weinig te recupereren valt.”

Voor de enkele benadeelden die naar het vonnis kwamen luisteren, is het inderdaad afwachten. “Het is een groot vraagteken of we ons geld ooit terugzien”, vertelt een zeventigjarige gedupeerde inwoner van Hasselt. “Ik ben in totaal 125.000 euro kwijt. Vlak na de belegging in 2005 kreeg ik om de drie maanden nog acht procent interest uitbetaald, maar plots was het gedaan en hadden we niets meer.”