Dieven stelen zitbank van Fabiola en haar terminaal zieke man Valère: “Het klinkt misschien gek, maar die bank bracht ons samen”

© Cn

In Waterschei hebben dieven een zitbank met erg veel emotionele waarde gestolen. Valère en Fabiola Krawinkel kregen de bank tien jaar geleden voor hun 25ste huwelijksverjaardag van dochter Vera. Zeker nu Valère terminaal is, werd de bank de plaats vanwaar de twee de wereld beschouwden. “Het zou getuigen van menselijkheid als de dieven die bank terugbrengen”, zegt Valère.

CHRIS NELIS

“Ik heb die bank destijds bij Van Cranenbroek in Opglabbeek gekocht”, zegt dochter Vera. “Het was een plekje waar mijn vader en moeder geregeld samen gingen zitten om te genieten van het mooie weer en wat te praten. Het klinkt misschien gek, maar die bank bracht ons samen.”

Enkele jaren geleden werd Valère Krawinkel ernstig ziek. “Het is sindsdien alleen maar bergaf gegaan met hem. Inmiddels is hij terminaal. Dat op zich is al verschrikkelijk voor ons allemaal. En het is nu extra pijnlijk dat ze de bank waar mijn vader en moeder hun momentjes samen hadden, gewoon komen stelen. Die momenten samen worden zeldzamer maar zijn wel intenser.”

Het was Fabiola die vaststelde dat de zitbank verdwenen was. “Het viel mij meteen op toen ik naar buiten ging”, zegt de vrouw. “Daar was ik toch wel even van geschrokken. Ze moeten met twee geweest zijn, want één persoon kan die bank niet dragen.”

Ziekenhuisbed

“De bank was niet verankerd aan de grond of in de muur”, pikt Vera in. “Wie denkt er nu aan om een bank verankeren? Het is ook geen tuinmeubel met grote financiële waarde, maar wel met een grote emotionele waarde. Daarom hoop ik echt dat de dieven tot inkeer komen en de bank terugbrengen. Vooral voor mijn ouders is dit belangrijk.”

Er is een vermoeden dat de dieven uit de buurt van de Eendensquare in Waterschei komen. “Hadden ze die canapé die voor tegen de gevel staat maar meegenomen”, gaat gepensioneerd mijnwerker Valère verder. “Daar had ik ze nog een vergoeding voor gegeven. We hebben die zetel naar buiten moeten brengen om plaats te maken voor mijn ziekenhuisbed. Ik vind die diefstal heel erg. Omdat je van de spullen van iemand anders moet afblijven. Maar vooral ook omdat die bank een betekenis had voor ons. Het zou getuigen van menselijkheid als ze die bank terugbrengen. We hoeven niet te zien wie het doet. Als ze er maar terug staat.”