© Photo News

STANDPUNT. Sp.a kan niet kiezen tussen milieu en sociaal

Ze vinden beide dat ze natuurlijke partners zijn: Groen en sp.a. Maar helemaal van harte, laat staan vanzelfsprekend, is dat voorlopig nog niet en dat zal het wellicht tot aan de verkiezingen in mei ook niet worden. Dat werd opnieuw duidelijk op het congres Go Left, dat de sp.a afgelopen weekend organiseerde in de Waagnatie in Antwerpen.

Patrick Van de Perre

Nationaal voorzitter John Crombez zette daar zijn partij in de markt als een partij die wel degelijk begaan is met het milieu, maar toch in de eerste plaats een sociaal gezicht wil tonen. En laat dat nu net zijn wat hij een beetje mist bij Groen. Want hun maatregelen om het klimaat opnieuw op de sporen te krijgen, zijn niet becijferd en zouden de ‘gewone man’ weleens een flinke duit kunnen kosten, luidde het. Een uitspraak die door Groen-voorzitter Meyrem Almaci overigens per direct werd tegengesproken. Zo gaat dat nu eenmaal in de politiek.

Een minimumpensioen van 1.500 euro voor iedereen die minstens veertig jaar gewerkt heeft, stond al langer in het verkiezingsprogramma van sp.a. Daar komt nu onder meer ook het gratis bezoek aan de huisarts bij als het aan de socialisten ligt. De sp.a wil dat het remgeld bij de vaste huisarts in de toekomst geschrapt wordt, zowel voor jongeren als volwassenen.

Hiermee blijft John Crombez op vertrouwd terrein. Uw sociale zekerheid, zoals dat ooit in volle crisis met een succesvolle slogan werd samengevat. Dat is een logische en terechte keuze voor een partij die groot is geworden met dit thema. Maar tegelijkertijd kan het niet verhullen dat de sp.a het op dit moment moeilijk heeft om zichzelf een plaats te geven tussen Groen, dat resoluut kiest voor het klimaat, en de PVDA die, niet zonder succes, steeds meer terrein wint op de socialisten.

De sp.a is, en daarmee is ze lang niet de enige partij, nog steeds bang om de klimaatdiscussie ten gronde te voeren. Net zoals iedereen weet ook de sp.a dat dit betekent dat we allemaal minstens een stukje van onze gewoonten zullen moeten veranderen en dat het aan iedereen geld zal kosten. Daarvoor hebben we het met zijn allen te ver laten komen.

En dat mag sp.a best zeggen. Dat zouden ze dan alvast voor hebben op die partijen die nog het liefst doen alsof er niets aan de hand is. Wie de klimaatbetogingen van de afgelopen weken ernstig neemt, weet dat dit bij de jongere generaties niet in dovemansoren zal vallen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER