Direct naar artikelinhoud
Concertrecensie

Heerlijk nazomeren met Weezer in uitverkochte AB

Weezer, hier tijdens een optreden eerder deze week in Keulen, had een zaal vol bekeerden meteen mee.Beeld BELGAIMAGE

‘Feels Like Summer’: het is niet alleen de titel van de jongste single van Weezer, het was meteen ook het gevoel dat hun concert in de AB gisteren samenvatte. Rivers Cuomo liet de nazomer tot in de uitverkochte concertzaal doorschemeren. Hij zette zelfs een sombrero op om dat te beklemtonen, en zong een rake cover van Outkast.

Het podium zag er uit als de balzaal tijdens een Amerikaanse prom night. Maar dan vooraan wél met een bebrilde nerd in ruitjeshemd, die alle aandacht opeiste. Met één subtiel handgebaar van de zanger nam de AB het refrein van 'The Good Life' over. "It's time I go back", zong Rivers Cuomo, en dat refereerde ook aan België. 

Zestien jaar liefst. Zo lang was het al geleden dat Weezer nog eens op Belgische bodem stond. Cuomo moet onthouden hebben dat er in Brussel veelal Frans gesproken wordt, want dat was ook nu zijn voertaal. "Nous sommes Weezer", introduceerde de zanger zijn groep. De zaal zat al vol bekeerden, die geen duiding hoefden. Ze aten van bij aanvang uit de hand van de bedeesde frontman.

Drie nieuwe songs

Weezer brengt volgende week Pacific Daydream uit, hun elfde plaat. Brussel kreeg alvast drie songs voorgeschoteld. Met een première voor 'Happy Hour', dat pas twee uur voordien op de wereld was gelost via Beats One. Cuomo nam plaats achter de toetsen, en zong dat hij vooral op trieste dagen toe was aan zo'n happy hour. Weezer klonk als een Californisch strandhuisje: voetjes in het warme zand, zicht op palmbomen en oceaan, en een frisse cocktail in de knuist. 

'Weekend Woman' meanderde meer. Cuomo beweerde tekstueel dat hij een blauw oog had opgelopen en een gekneusde rib, en verlangde na de zware week naar zijn weekendliefje. 'Feels Like Summer' had een prachtige titel, maar was het minst avontuurlijk van de nieuwe songs. Een slap momentje in een ijzersterk concert.

Dit avondje indian summer met Weezer bleek even welgekomen als het herfstzonnetje deze week

'(I You're Wondering If I Want You To) I Want You To' leek zo uit The Blues Brothers weggelopen. In 'Pork and Beans' mochten ook de gitarist, bassist en drummer een stuk van de songtekst voor hun rekening nemen. Om tijdens 'My Name is Jonas' schouder aan schouder te gaan spelen, als waren ze de Californische Scorpions. Weezer koos vanaf dan resoluut voor een half uur hits. Maar eerst werd nog een even opmerkelijke als rake cover gebracht: 'Hey Ya' van Outkast. Cuomo ontpopte zich tot een blanke André 3000. Hij dolde met het publiek, dat elke aanzet luidkeels repliceerde: "Now what's cooler than bein' cool?", "Ice cold!".

A capella magie en sombrero

Dan dook Weezer de eigen geschiedenis in. 'Undone - The Sweater Song', de eerste single van hun debuutplaat 23 jaar geleden, werd als een hymne onthaald. En ook 'Hash Pipe' kreeg de vocale steun van tweeduizend fans. Cuomo zette een sombrero op en startte de bekende riff van 'Beverly Hills'. Hij maakte er een te potige versie van en wrong zo zijn eigen song de nek om. Maar toen de eerste noten van een gloedvol 'Buddy Holly' door de zaal golfden, was iedereen dat euvel alweer vergeten. Nog was het feest niet gedaan. Met dank aan het magische publiek, dat a capella het refrein van slotsong 'Island in the Sun' overnam.

#drumsenco #weezer

Een foto die is geplaatst door andy putman (@putmandy2017) op

Cuomo bleek zelf verbaasd dat het kleine België (nog) zoveel enthousiaste fans telt voor zijn band. "Jullie houden van ons, wat een fantastisch publiek", gooide hij bloemetjes naar de kolkende menigte. Bisnummer 'Say It Ain't So', slepend maar bloedmooi, was een triomfantelijke climax. Cuomo richtte zijn micro aan het eind naar de zaal, en applaudisseerde zelf naar de fans voor zoveel liefde.

Dit avondje indian summer met Weezer bleek even welgekomen als het herfstzonnetje deze week. Hopelijk duurt het nu niet opnieuw anderhalf decennium voor de groep ons land weer aandoet. Wij stellen voor dat ze volgende zomer al meteen terugkomen. Op een festival, want daar horen ze - getuige deze sterke passage - thuis. Noteren jullie even mee, Herman en Chokri?

Pacific Daydream komt op 27/10 uit bij Atlantic.