© BELGA

Groen wil over ruime lijst Grondwetartikelen kunnen praten

Als het van Groen afhangt, moet een ruime lijst van artikelen uit de Grondwet voor herziening vatbaar worden verklaard. Niet om honderden dagen te onderhandelen over een staatshervorming, maar zodat het parlement de volgende legislatuur over een waaier van thema’s kan discussiëren, verklaarde Kristof Calvo donderdag in de Kamer.

blg

Door een langer dan verwachte Europese vergadering in Brussel kon premier Alexander De Croo pas tegen de avond voor het wekelijkse vragenuurtje naar het halfrond afzakken. Kamerlid Calvo wilde van hem weten welke artikelen uit de Grondwet de regering voor herziening vatbaar wil verklaren. Die lijst wordt dan naast de lijsten van de Kamer en Senaat gelegd. Enkel de artikelen die op de drie lijsten staan, kunnen de komende vijf jaar worden aangepast.

Premier De Croo kondigde aan dat het kernkabinet vrijdag een eerste keer zal discussiëren over die oefening. Hij merkte wel op dat de regering al eerder een eerste aanzet heeft gegeven over welke artikelen daar minstens zullen bijhoren. Dat geldt bijvoorbeeld voor artikel 195. Dat omschrijft de procedure voor de herziening van de Grondwet en kan worden gebruikt als passe-partout.

“De 195 is niet voldoende”, vond Calvo. Hij wil een lange lijst artikelen, zodat de Kamer bijvoorbeeld kan debatteren over de vraag of het recht op abortus in de Grondwet moet of dat de Senaat moet afgeschaft worden. Hij bood ook een “praktische oplossing” aan door het debat over de lijst volledig aan de Kamer te laten.

Vorige week stelde N-VA voor de volledige Grondwet voor herziening vatbaar te laten verklaren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER