dinsdag 12 december 2017 - Hasselt
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Thiéry Tachel werd vrijdag al bij de raad van bestuur geroepen en moest toen zijn sleutels afgeven. Sven Dillen

Grote baas Scholengroep Midden-Limburg tijdelijk geschorst

Directeur mag eigen school niet meer binnen

HasseltThiéry Tachel, de directeur van de Scholengroep Midden-Limburg van het gemeenschapsonderwijs, is tijdelijk geschorst. Een aantal directeurs van de Scholengroep zijn bij de raad van bestuur gaan klagen over – onder meer – zijn autoritaire aanpak. Ze hadden blijkbaar geen vertrouwen meer in Tachel. Hij krijgt tot aan de kerstvakantie de tijd om te reageren. Zijn masterplan zit in de koelkast.

Tachel is baas van 1.400 personeelsleden, 14 basisscholen, 12 secundaire scholen, twee crèches en één avondschool. Vrijdag was hij al bij de raad van bestuur geroepen. Hij heeft op dat moment ook al zijn sleutels afgegeven. Tot aan de volgende raad van bestuur is hij geschorst. Hij weet nu ook wat de klachten zijn die de raad van bestuur heeft verzameld en krijgt tijd om het dossier te bekijken en te reageren. Zelf wil Tachel niet reageren op wat hij als een ‘bewarende maatregel’ omschrijft. Na zijn verdediging kan de raad van bestuur beslissen om de tijdelijke maatregel op te heffen of om hem uit zijn functie te ontslaan. Ook van Rudi Wouters, voorzitter van de raad van bestuur, kregen we geen reactie. Anne Smeyers, de vorige algemeen directeur van Scholengroep Midden-Limburg 16, is een paar jaar geleden ook door de raad van bestuur uit haar functie gezet. Zij trok hiervoor naar de Raad van State en heeft intussen een directiefunctie in Scholengroep Noord-Limburg.

Masterplan

Tachel komt uit Poperinge, waar hij directeur was van Scholengroep West-Vlaanderen. Hij verhuisde voor de liefde naar Limburg. Op een studiedag over het gemeenschapsonderwijs had hij namelijk een leerkracht uit Hasselt leren kennen, van wie hij intussen is gescheiden. Op zijn aanstelling kwam al wat gemor omdat hij dus via een omweg de scholengroep binnenkwam. Tachel maakte al meteen duidelijk dat hij graag zou vernieuwen en werkte sinds zijn aanstelling een ambitieus masterplan uit. Vorige week introduceerde hij de tienerschool. Hij wil naar een nieuwe indeling van het onderwijs gaan, van drie keer vier jaar. De twee laatste jaren van het basisonderwijs en de eerste twee van het middelbaar wil hij samenvoegen. Dat project start volgend jaar alvast in het Herckerhof in Herk-de-Stad. Dit nieuwe systeem moet ervoor zorgen dat de leerlingen na het lager onderwijs bij het Go! blijven, want vaak kiezen leerlingen in het middelbaar voor het katholieke net.

Daarnaast lagen er nog veel vernieuwings- en herorganisatieplannen op tafel waardoor sommige mensen ook opnieuw moesten solliciteren voor hun job. Daar was niet iedereen gelukkig mee. Tachel blijkt in de praktijk niet veel steun te hebben bij zijn personeel.

Internaat

Tachel heeft in de periode van zijn scheiding in het internaat van zijn eigen school overnacht zonder dat de juiste personen daarvan op de hoogte waren. Ook dat wordt hem nu aangewreven. Verder zijn er hardnekkige verhalen over relaties met personeelsleden, maar daar heeft de raad van bestuur geen rekening mee gehouden.

De ambitieuze plannen van Tachel zitten ook in de koelkast. Net als het nieuwe logo. Dit zou allemaal in januari uit de doeken worden gedaan op een persconferentie. Voor de school werken 1.400 personeelsleden.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws