© PDR

Laatste gemeenteraad voor verkiezingen: Insinuaties, slechte timing en ‘een zeveraar’ in de raad

In de Antwerpse gemeenteraad zijn hevige debatten al lang geen uitzondering meer. Toch waren ze gisteravond nog pittiger met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht. Raadsleden namen woorden als ‘zeveraar’, ‘laag bij de grond’ en ‘degoutant’ in de mond.

Sacha Van Wiele

© PDR

Bij de start van de gemeenteraad was er een zangstonde van enkele bewoners van de Arenawijk en PVDA-militanten die zich zorgen maken over de toekomst van de wijk. N-VA-gemeenteraadslid Koen Laenens wandelde de raadszaal binnen met een rol affiches onder zijn arm. “Misschien hang ik die hier op”, lachte hij. Hier en daar peilen raadsleden en fractiemedewerkers naar de stand van zaken in de kiescampagne. Een fractiemedewerker van Open Vld droeg een partijbadge. De zitbanken voor de journalisten zaten propvol. Het was duidelijk de laatste gemeenteraad voor de verkiezingen op 14 oktober.

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) richtte zich eerst tot de studenten op de publieksbanken. “Jullie gaan waarschijnlijk een van de boeiendste avonden beleven uit jullie volledige schoolcarrière.” Het was niet duidelijk of het ironie was, dan wel of hij daadwerkelijke een boeiende gemeenteraad verwachtte.

Het eerste halfuur deed het eerste vermoeden. De ruim zestig punten op de agenda werden in dertig minuten afgehandeld.

Timing Shield

© PDR

Daarna viel al snel de eerste verwijzing naar de verkiezingen. “Nu we het einde van deze legislatuur naderen, wil ik graag weten van schepen Ludo Van Campenhout hoe ver het staat met de inventaris van de trage wegen”, sprak raadslid Toon Wassenberg (sp.a). De N-VA-schepen bevestigde dat de inventaris wordt opgemaakt.

Vlaams Belang-fractieleider Filip Dewinter stelde zich vervolgens vragen bij de voorstelling van Shield, het nieuwe instrument van de politie om terrorisme te bestrijden. “Ik heb de indruk dat dit nog snel voor de verkiezingen moest worden voorgesteld.”

Burgemeester De Wever ontkende dat. “Ik heb de timing niet gekozen. Ik wist tot enkele maanden geleden zelfs niet dat de politie hiermee bezig was.”

LEES OOK: Gloednieuwe tool tegen terrorisme van Antwerpse politie ondergaat cyberaanval

“Transparant genoeg”

© PDR

Het debat brak daarna volledig los na een tussenkomst van Peter Mertens (PVDA) en Joris Giebens (Groen). Zij pleitten voor meer transparantie over de mandaten van de schepenen en voor meer openheid rond contacten met private bedrijven. Johan Klaps (N-VA) noemde Mertens een ‘zeveraar’. Fractieleidster Carine Leys (N-VA) vroeg zich af of Mertens zijn contacten met Venezuela ook publiek zou maken.

“Bedankt voor de vragen”, zei De Wever. “Ook al insinueert u weer van alles. Ik heb daar mijn buik van vol. We hebben alle mogelijke transparantie al geleverd.”

© PDR

Ook schepen Koen Kennis (N-VA) verweet beide oppositieleden “op een lage manier te werk te gaan”. De leden van zijn fractie trommelden daarop met hun handen op de tafeltjes bij wijze van steun.

Burgemeester De Wever gebaarde ondertussen naar zijn fractie dat ze rustig moest blijven.

Uiteindelijk was de laatste gemeenteraad voor de verkiezingen iets voor 23u afgelopen, wat sneller was dan gewoonlijk. De burgemeester sloot de zitting af met: “Ik wens jullie voor de verkiezingen wat jullie mij toewensen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER