© JVDP

Spelers Lierse staken: “Geen geld en amper communicatie, ze voelen zich bedrogen”

De spelers van Lierse laten niet meer met zich sollen. Nadat ze te horen hadden gekregen dat de overname nog altijd niet in orde is, beslisten ze te staken. Maar wat straks in Play-off 2, gaat de club dan met beloften spelen? “Ze bekijken het van dag tot dag.”

David Van den Broeck, Gert Gysen

Vandaag weten we welke profclubs hun licentie krijgen voor volgend seizoen. Eén ding is zeker: Lierse krijgt ze (nog) niet. De situatie op het Lisp is meer dan zorgwekkend want het overnamedossier liep alweer vertraging op. Vorige donderdag liet CEO Jan Van Elst weten dat het akkoord normaal gezien in het weekend getekend zou worden. Dat gebeurde niet en dus volgde het onvermijdelijke. De spelers, die nog altijd wachten op hun salaris van februari, beslisten gisterochtend na kort overleg te staken. Trainen deden ze dus niet – enkele spelers trokken huiswaarts of richting kinesist, anderen trokken nog even de fitness in. Reageren wilden ze evenmin. “Vraag maar aan het bestuur.”

COMMENTAAR. ‘Lierke Plezierke’ ruikt stilaan naar ‘Lierke Dood Pierke’

Het bestuur reageerde via de clubkanalen. “Eind vorige week hadden we inderdaad gecommuniceerd dat we hoopten op een akkoord, maar de handtekening is helaas nog niet gezet”, aldus Van Elst. Zijn er dan een paar nieuwe lijken uit de kast gevallen? Neen, klinkt het, maar er wordt wel gesproken van onverwachte problemen. Officieel klinkt het zo: “Er moeten gewoon nog een aantal zaken worden uitgeklaard. De deal is nog steeds de deal van vorige week. Maar ik heb alle begrip voor de kandidaat-koper, die zeer voorzichtig is en niet wil meemaken wat Maged Samy heeft meegemaakt nadat hij tien jaar geleden de club had overgenomen.”

“Teleurgesteld in spelers”

Die kandidaat-koper is in principe nog altijd David Nakhid, met in zijn kielzog Manu Karagiannis als technisch directeur. En die kandidaat-koper had via het bestuur ook aan de spelers laten weten dat hij hoopte dat ze niet zouden staken, om negatieve publiciteit te vermijden. Dat dat toch gebeurde, viel niet in goede aarde. Van Elst: “De kandidaat-koper heeft me een zeer duidelijke boodschap gestuurd: De teleurstelling in de spelers is groot en hij vraagt zich af in wat voor een club hij gaat terechtkomen.”

© Jan Van der Perre

De spelers die nu terechtgewezen worden: dat vinden ze bij spelersvakbond Sporta natuurlijk de wereld op z’n kop. Dirk Devos was gisterochtend aanwezig op het oefencentrum en reageerde scherp. “Onbegrijpelijk dat men deze staking bestempelt als een slecht signaal”, zegt Devos. “De spelers van de A-kern zijn sinds februari niet meer betaald, de spelers van de B-kern zelfs sinds december niet meer. Vorige week kregen ze te horen dat de deal zo goed als rond was, nu is er amper communicatie. Daarom voelen ze zich bedrogen. De spelers zitten diep, zeker de jonge gasten, op wie dit financieel nog meer weegt. Dat ze dan een signaal geven is niet meer dan logisch.”

Volgende week play-offs

De vraag is nu: hoe lang duurt die staking? Donderdag wordt geoefend tegen Sint-Truiden en vooral: eind volgende week begint Play-off 2. Op zaterdag 31 maart opent Lierse tegen Moeskroen. “De spelers bekijken het van dag tot dag”, zegt Devos. “Ik denk dat ze Play-off 2 wel willen spelen, want velen spelen voor hun toekomst. Ze willen ook de supporters niet in de steek laten. Maar dat ze nu twee, drie dagen niet trainen, zullen de fans wel begrijpen.”

Als ze toch tot in Play-off 2 blijven staken, moet Lierse met beloften spelen. Drie keer forfait geven is immers gelijk met schrapping van de club. De kalendermaker hield wel al rekening met het feit dat Lierse Play-off 2 zelfs niet zou halen, door telkens minstens een andere match op die dag te laten plaatsvinden.

Het bestuur weet wat gedaan. Vandaag of morgen wordt nog geen doorbraak in het overnamedossier verwacht, maar de klok tikt. “Wij blijven rekenen en vertrouwen op een goede afloop”, was de weinig geruststellende conclusie van Van Elst. Het lot van Lierse ligt dan ook niet in zijn handen, wel in die van Maged Samy.

© Jan Van der Perre