Direct naar artikelinhoud
Begrafenissen

Resomeren is het nieuwe cremeren: oplossen in zuur is beter voor milieu en minder duur. Maar Homans ligt dwars

Minister Liesbeth Homans (N-VA) heeft geen oren naar de vraag van de begrafenissector.Beeld BELGA

Als het aan de begrafenisondernemers ligt, komt er een alternatief voor begraven of cremeren: 'resomeren'. Daarbij wordt het lichaam opgelost in een bad met een bijtend zuur (+). Bevoegd minister Liesbeth Homans (N-VA) ligt echter dwars.

In delen van Canada en vijf staten van de VS bestaat het al, in Engeland en Schotland is de discussie bezig en in Nederland wordt mogelijk binnenkort de wet aangepast: lijken oplossen in zuur of 'resomeren'. Het lichaam wordt in een soort grote wasdroger geplaatst in water van 196 graden dat is aangevuld met kaliumhydroxide, een bijtend middel. Na drie uur blijft er nog enkel 3 procent van het oorspronkelijke gewicht over: fijn wit poeder dat afkomstig is van calciumfostaat van de botten.

Uit Nederlands onderzoek blijkt dat resomeren duurzamer, milieuvriendelijker, ruimtebesparender en misschien zelfs voordeliger is dan begraven of cremeren. "Een lijk begraven neemt tien vierkante meter per persoon in. Dat zijn jaarlijks tientallen voetbalvelden", luidt het. "Bij cremeren komt CO2 in de lucht; bij de verbranding van één lichaam is dat tot 200 kilogram ."

Ecologisch

Een kwart van onze noorderburen zou al voorstander zijn van deze alternatieve vorm van definitief afscheid nemen van een geliefde. Ook bij ons wordt de roep om ecologisch verantwoord te begraven steeds luider. De begrafenisondernemers zijn alvast vragende partij. Bovendien rijst steeds meer protest van omwonenden tegen het bijbouwen van grootschalige crematoria in Vlaanderen.

"Wij zouden graag deze alternatieve methode aanbieden", zegt Tom Heiremans van de Uitvaartunie. "Maar het dossier zit muurvast bij de bevoegde minister van Binnenlands Bestuur, Liesbeth Homans (N-VA). Er zou toch ten minste onderzocht kunnen worden of Vlaanderen hier klaar voor is. Volgens onze informatie heeft de minister vooral ethische bezwaren."