Ministers Diependaele en Weyts gaan het decreet “voluit verdedigen”.© BELGA

Twee organisaties trekken naar Grondwettelijk Hof tegen ‘Wonen in eigen streek’-decreet

Vastgoedvennootschap Fremoluc en de Franstalige organisatie Association de promotion des ­Droits Humains et des Minorités stappen naar het Grondwettelijk Hof tegen het ‘Wonen in eigen streek’-decreet (WIES) van de Vlaamse regering.

Bron: BELGA

Vlaams minister van Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) en Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) meldden het nieuws. “We gaan WIES voluit verdedigen, want we willen een dam opwerpen tegen de sociale verdringing”, stellen beide ministers.

Het WIES-decreet geeft lokale besturen van gemeenten met hoge woonprijzen de mogelijkheid om kavels of woningen voor te behouden voor mensen die een band hebben met de gemeente. Het decreet geldt specifiek voor de 95 Vlaamse gemeenten met de hoogste woonprijzen. Dankzij het decreet kan het lokaal bestuur het geheel of een deel van het grondaandeel voor zijn rekening nemen, waardoor de koper een beperkter deel uit eigen zak moet betalen.

“Middenklasse bevoordeeld”

Fremoluc voert aan dat de nieuwe regeling de middenklasse zou bevoordelen en de regels rond staatssteun zou schenden. De Association de promotion des ­Droits Humains et des Minorités, dat banden heeft met Défi, stelt dan weer dat inwoners van aanpalende Brusselse of Waalse gemeenten niet kunnen meegenieten van de regeling.

(Lees verder onder de rapporten)

Het Grondwettelijk Hof vernietigde in 2013 al een eerdere versie van het decreet. De ministers maken zich sterk dat het nieuwe decreet “juridisch robuust” is en op enkele belangrijke punten verschilt van het oude decreet. Zo is het decreet toegespitst op de 95 gemeenten waar de woonprijzen het hoogst liggen en gaat het om een voorrangsbeleid op basis van objectieve criteria, bedoeld om het recht op wonen te vrijwaren voor minder kapitaalkrachtige mensen die een band hebben met de gemeente, klinkt het.

“Clubje Franstaligen”

“Wij gaan het decreet bij het Grondwettelijk Hof verdedigen voor de leerkrachten, het verplegend personeel, de agenten en al die andere mensen die in hun eigen gemeente geen woning meer kunnen kopen”, stelt Weyts. “WIES kan hen een duwtje in de rug geven, zodat zij hun welverdiende plaats in eigen streek wel kunnen houden.”

“We laten het invoeren van ‘Wonen in eigen streek’ niet doorkruisen door een clubje Franstaligen, en kijken dan ook vol vertrouwen de procedure bij het Grondwettelijk Hof tegemoet”, vult Diependaele aan. “Eigendomsverwerving zit in het Vlaamse DNA en is een prioriteit van het Vlaamse woonbeleid. Met WIES dragen we hier aan bij, en zorgen we ervoor dat onze jeugd een woning kan verwerven in de eigen streek.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer