© FiVr

Opnieuw geldautomaten opgeblazen: plofkrakers slaan toe in Lummen en Lommel

Plofkrakers hebben in de nacht van woensdag op donderdag toegeslagen in Lummen en Lommel. In beide gemeenten werden bankautomaten van Bpost-bankkantoren opgeblazen. Of er een verband is tussen beide plofkraken, die alle twee plaatsvonden tussen 3.15 uur en 3.30 uur, is nog niet geweten. Ook over de buit is niets bekend.

fivr, klu, gvb

De plofkraak in Lummen vond plaats in het Bpost-kantoor in de Dorpsstraat, pal in het centrum. Ook ontmijningsdienst DOVO kwam ter plaatse. In Lommel sloegen de overvallers toe in het kantoor langs de Vreyshorring. Volgens Bpost-woordvoerster Barbara Van Speybrouck schakelden de daders de beveiligingscamera’s uit voor ze toesloegen. Het parket spreekt voorlopig nog over “diefstallen met geweld”. Beide postkantoren blijven vandaag gesloten.

Buurtbewoners van het postkantoor in Lummen werden omstreeks 3.15 uur gewekt door een harde knal. Ze zagen vier gemaskerde daders met hun buit in een donkere auto springen en snel vertrekken. Het postkantoor werd volledig vernield. In de hal naast de ingang stonden nog twee gasflessen en op de stoep lagen drie open geldkoffers en een aantal bankbiljetten die onder de inkt zaten.

© GVB

Buurtbewoner Benny Vandikkelen was donderdagochtend zoals gewoonlijk al erg vroeg wakker. “Opeens hoorde ik een luide knal. Buiten was het nog donker, maar ik zag vier mannen in een donkere auto springen die op de hoek van de Pastoor Frederickxstraat en de Dorpsstraat stond. De vier deuren stonden allemaal open en ze vertrokken daarna erg snel richting Ringlaan.”

Ook heel wat bewoners van het appartementsgebouw waarin het postkantoor gevestigd is werden gewekt. Een man die anoniem wil blijven zag dat de vier daders een bivakmuts droegen. “Blijkbaar hebben de mannen eerst de schuifdeur die om 23 uur gesloten werd opengebroken. Alles gebeurde erg snel. Ik vermoed dat ze de vlucht namen met een Audi of BMW. Ik heb dadelijk de politie gebeld en nadat ik me had omgekleed en uit de lift stapte, stonden ze al voor ons appartement.”

“Even later kregen ze een oproep dat er ook een plofkraak was gebeurd in Lommel. Er hing een speciale geur en ik zag dat de ravage in het postkantoor enorm was. De hele voorruit lag aan diggelen en ook het plafond is naar beneden gekomen. Op de stoep lagen de open geldkoffers en er zaten nog een aantal bankbiljetten in. De geldkoffers waren ook ontploft en overal lag er inkt zodat heel wat geld onbruikbaar was.”

© GVB

De vier daders lieten de twee gasflessen, die met grijze tape aan elkaar bevestigd waren, achter. Nadat ze het gas in de geldautomaat hadden laten ontsnappen, hebben ze voor een met een witte kabel en een batterij voor een ontsteking gezorgd. Het politielabo, DOVO en de Federale Gerechtelijke Politie kwamen ter plaatse.

Nadat het sporenonderzoek was uitgevoerd, werd de brandweer opgetrommeld. Het postkantoor moet worden gestut. De volledig vernielde voorzijde werd dichtgetimmerd. Een beschadigde radiator van het postkantoor zorgde ervoor dat alle radiatoren van de appartementsbewoners leegliepen.

Boechout

De voorbije maand werden er in ons land al vijf plofkraken gepleegd op bankautomaten: in Buggenhout, Kinrooi, Tielt-Winge, Bever en Boechout.

In Boechout was een Bpost-kantoor ook het doelwit.