Archiefbeeld, stembus van de verkiezingen in IJsland
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Gletsjer Snæfellsjökull staat niet op de kieslijst in IJsland

In IJsland hebben 13 presidentskandidaten hun gegevens ingediend bij de Nationale Kiescommisie. Gletsjer Snæfellsjökull, die werd voorgedragen door activiste Angela Rawlings, staat niet tussen de namen. Hoe dit komt, is nog onduidelijk.

13 presidentskandidaten dienden hun gegevens in bij de Nationale Kiescommissie vóór de deadline van 14 uur onze tijd. Dat meldt RÚV, de openbare omroep van IJsland. 12 kandidaten kwamen naar de concertzaal Harpa in de hoofdstad Reykjavik om hun gegevens in te dienen. Kandidaat Kári Vilmundarson Hansen deed dat online.

Het valt op dat de gletsjer Snæfellsjökull niet op het lijstje staat van de 13 kandidaten. Onderzoeker en activiste Angela Rawlings wilde de gletsjer voordragen als kandidaat op de stembiljetten. De bedoeling was om het ecologisch bewustzijn te stimuleren en voor meer eenheid te gaan.

Om dat mogelijk te maken, moest Rawlings wel een aantal wetten en regels naleven. In IJsland is het bijvoorbeeld verplicht om 1.500 handtekeningen te verzamelen om een kandidaat te kunnen voordragen. Het is onduidelijk of ze dit aantal heeft bereikt.

Meest gelezen