© AFP

Vandoorne start nieuw F1-seizoen op teleurstellende elfde plaats, Hamilton knalt naar polepositie

Stoffel Vandoorne is er niet in geslaagd om zich bij de eerste tien voor de Grand Prix van Australië te kwalificeren, teammaat Fernando Alonso evenmin. Het McLaren-duo moest tevreden zijn met de elfde (Alonso) en twaalfde (Vandoorne) tijd, maar na een zware crash van Bottas schoven ze allebei nog een plaats op. Het verschil tussen de twee bedroeg amper 0.161 van een seconde. Lewis Hamilton produceerde de met voorsprong snelste ronde en begint op zondag van op pole aan de eerste race van het seizoen.

Gert Vermersch in Melbourne

Die plek op de zesde startrij mag best als een ontgoocheling omschreven worden, want tijdens de eerste vrije trainingen op vrijdag waren zowel de Spanjaard als de West-Vlaming er in geslaagd om zich comfortabel bij de eerste tien te plaatsen. Tijdens de derde en laatste vrije training op zaterdagochtend lagen ze op een natte piste zelfs even drie en vier, achter het ongenaakbare Mercedes-duo. Maar tijdens de kwalificaties bleken niet alleen de rijders van Mercedes, Ferrari en Red Bull sneller, ook het duo van Haas F1 en Renault F1 bleken de McLaren-Renault te snel af. Afwachten wat dat brengt voor de race op zondag, maar bij de Britse renstal zullen ze zich niet te veel fouten kunnen permitteren om een plaats bij de eerste tien – en dus in de punten – te kunnen ambiëren. Toch al een meevaller: door de zware crash van Bottas moet de Fin zijn versnellingsbak vervangen waardoor hij pas vanop de 15de plek mag starten. Daardoor schuift Vandoorne nog een plek op naar elf.

“Teleurgesteld”, bevestigde Vandoorne na afloop van de kwalificaties. “Na de vrije trainingen hadden we goede hoop een stapje voorwaarts te kunnen zetten. Daar zijn we ook in geslaagd, maar anderen blijkbaar nog meer. Ik vrees dat we nu onze huidige plek in de rangorde kennen. Wat we van de race mogen verwachten? Er gebeurt hier altijd van alles, nogal wat wagens halen het einde niet, misschien helpt ons dat wat plaatsen te winnen.”

Vooraan moest Lewis Hamilton alleen de eer van Mercedes verdedigen, want Valtteri Bottas parkeerde zijn bolide al bij zijn eerste poging in het beslissende derde kwalificatiegedeelte in de bandenmuur. De Fin kwam er zonder blessures vanaf, zijn Mercedes iets minder. In de beslissende fase was het uiteindelijk Lewis Hamilton die de eerste pole van het seizoen 2018 veroverde. De Brit werd aanvankelijk nog bedreigd door Sebastian Vettel (Ferrari), maar met een laatste magistrale poging bleek hij uiteindelijk meer dan zes tienden van een seconde sneller dan de concurrentie. “Eén van de beste rondjes uit mijn carrière”, grijnsde Hamilton achteraf.

Kimi Räikkönen (Ferrari) vertrekt naast Hamilton op de eerste startrij, Sebastian Vettel en Max Verstappen (Red Bull) delen de tweede rij.

De startgrid voor de Grote Prijs Formule 1 van Australië, de openingsmanche van het seizoen, zaterdag na afloop van de kwalificaties op het circuit van Albert Park in Melbourne:

1e startrij:Lewis Hamilton (GBr/Mercedes)Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari)2e startrij:Sebastian Vettel (Dui/Ferrari)Max Verstappen (Ned/Red Bull-Renault)3e startrij:Kevin Magnussen (Den/Haas-Ferrari)Romain Grosjean (Fra/Haas-Ferrari)4e startrij:Nico Hülkenberg (Dui/Renault)Daniel Ricciardo (Aus/Red Bull-Renault)5e startrij:Carlos Sainz Jr (Spa/Renault)Valtteri Bottas (Fin/Mercedes)6e startrij:Fernando Alonso (Spa/McLaren-Renault)Stoffel Vandoorne (Bel/McLaren-Renault)7e startrij:Sergio Pérez (Mex/Force India-Mercedes)Lance Stroll (Can/Williams-Mercedes)8e startrij:Esteban Ocon (Fra/Force India-Mercedes)Brendon Hartley (NZe/Toro Rosso-Honda)9e startrij:Marcus Ericsson (Zwe/Sauber-Ferrari)Charles Leclerc (Mon/Sauber-Ferrari)10e startrij:Sergey Sirotkin (Rus/Williams-Mercedes)Pierre Gasly (Fra/Toro Rosso-Honda)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer