Direct naar artikelinhoud
vacature.com

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel

Zoveel verdien je in een supermarktketen

Als je denkt aan werken in de supermarkt, denk je vast in de eerste plaats aan een functie als verkoper of kassier(ster). Maar daarnaast zijn ze altijd op zoek naar talenten in andere sectoren. Ben je benieuwd hoeveel je betaald krijgt voor zo'n job voor of achter de supermarktschermen? Wij zochten het uit.

Dit is hoeveel je kan verdienen in een supermarktBeeld Shutterstock

Haast op elke straathoek is er tegenwoordig een Colruyt, Lidl of Albert Heijn. Ben jij een waar verkooptalent, sta je graag in contact met klanten en wil je dicht bij de deur werken, dan is een job in een supermarktketen vast iets voor jou. Maar wat brengt dat eigenlijk op? Wij geven je een overzicht van de gemiddelde lonen per functie. 

Gemiddelde lonen 
Het gemiddelde loon in de detailhandel is volgens de officiële cijfers van FOD Economie (2014) 2.715 euro bruto per maand. Maar hoeveel je precies verdient, hangt sterk af van de functie die je uitoefent. Zit je aan de kassa, dan schommelt je loon rond de 2.225 euro. Verkopers in winkels ontvangen met 2.344 euro een tikkeltje meer. Filiaalhouders zien op het einde van de maand 3.058 euro op hun rekening verschijnen, terwijl managers in de detail- en groothandel mogen rekenen op niet minder dan 4.776 euro bruto. 

Tal van extraatjes
Een Belgische werknemer verdient gemiddeld 3.414 euro per maand. In deze sector ligt het loon dus iets lager. Gelukkig geniet je wel van verschillende extralegale voordelen. 74% van de niet-kaderleden in de klein- en groothandel ontvangen een eindejaarspremie. 63% geniet van een 13de maand en/of maaltijdcheques. Voor 36% is er ook een hospitalisatieverzekering voorzien. 

Dicht bij huis
Bovendien heeft werken in de lokale supermarkt nog heel wat andere voordelen. Zo kan je hier perfect een job versieren als je geen hoger diploma hebt. File? Daar heb jij nooit last van. In vergelijking met andere sectoren ligt de pendeltijd in deze sector erg laag; op 23,5 minuten sta je al op je werk. Stress? Neen hoor, eens je uren erop zitten kan je de werkzorgen helemaal van je af zetten. En verveling? Die krijgt geen kans, want je staat continu in contact met klanten en je kan een praatje maken met kennissen en familie wanneer zij inkopen komen doen. Op vlak van verlof scoort de klein- en groothandel dan weer minder goed, met 23 vakantiedagen per jaar. Alleen werknemers in de horeca hebben er gemiddeld genomen minder. 

Werken op de hoofdzetel
Elke regionale supermarkt staat in nauw contact met het hoofdkantoor. De medewerkers van de hoofdzetel volgen namelijk de financiën van het bedrijf op, regelen de personeelsadministratie, ontwikkelen computersystemen en zetten reclamecampagnes op poten. Spreekt dat jou meer aan? Een job als boekhouder (niet-kader) schuift na 5 jaar ervaring 2.645 euro. HR-medewerkers verdienen zo'n 2.561 euro. ICT'ers hebben een loon rond de 2.736 euro en creatievelingen op de marketingdienst 2.649 euro. Daarnaast hebben supermarkten ook nood aan administratieve medewerkers (2.267 euro), consultants (2.879 euro) en logistieke medewerkers (2.550 euro). Voor elk wat wils dus!  

Benieuwd hoeveel jij zou verdienen?
Alle bovenstaande cijfers zijn gemiddelden. Hoeveel je precies ontvangt hangt vooral af van je diploma en het aantal jaren op je anciënniteitsteller. Wil je weten hoeveel een job in een supermarktketen jou precies opbrengt? Bereken het met ons Salariskompas.

Lees ook:
Doe de test: heb jij een goede persoonlijkheid om in een supermarkt te werken?
Zo word je baas van de supermarkt
Deeltijds werken? Vind de gepaste job in retail



Bron: vacature.com.

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel