Direct naar artikelinhoud
EK Zevenkamp

Achtervolgen geblazen: Nafi Thiam tweede in klassement na eerste dag zevenkamp

Nafi Thiam in actie tijdens de zevenkamp.Beeld BELGA

Nafi Thiam zal moeten knokken voor EK-goud. De 23-jarige Naamse sloot de eerste dag van haar zevenkamp af met 3.930 punten. Katarina Johnson-Thompson deed beter: 4.017 punten. "Er zijn van die dagen dat het er niet uitkomt."

Hoe uitzonderlijk Nafi Thiam als atlete ook moge zijn, gouden medailles komen nog altijd niet op bestelling. Als de 23-jarige olympische en wereldkampioene de concurrentie niet verplettert op haar nummers, dan kan het nog alle kanten uit. Dit gezegd zijnde: er is nog geen reden tot paniek. Neem Rio 2016. Daar sloot Jessica Ennis de eerste dag af met een kloof van 72 punten op Thiam. Een dag later had Thiam het olympisch goud beet, met 35 punten voorsprong op Ennis.

Of neem het WK van 2017. Carolin Schäfer stond na de eerste dag 22 punten voor op Thiam. Een dag later stak Thiam het goud in haar koffer, met een verschil van 88 punten op de Duitse. Tussen die competities in was er de Hypomeeting van Götzis, waar Thiam de geschiedenis inging als op twee na beste heptatlete ooit met 7.013 punten. Eén keer raden waar ze stond na de eerste dag? Juist, tweede. Na Katarina Johnson-Thompson.

In zekere zin is dat een geruststellende gedachte, maar is dat een garantie dat Nafi Thiam vandaag gewoon weer orde op zaken stelt? Niet echt, want Thiam maakte geen geweldige indruk. Lag dat aan de hitte? De hele dag gaf de thermometer meer dan 30 graden aan in het Olympiastadion. Thiam zocht geen uitvluchten: "Dat maakt het niet eenvoudig en ook het uurrooster was niet voordelig, maar de omstandigheden zijn voor alle atletes hetzelfde."

Eigenlijk wist Thiam zélf niet waarom het niet draaide. De 100m horden waren een teken aan de wand. Ze klokte 13,69, trager dan in Götzis in mei. Veel teleurstellender was evenwel het hoogspringen, traditioneel het nummer waarin Thiam haar concurrentes een eerste dreun geeft. 1,98m in Rio, 1,95m in Londen en 2,01m in Götzis. Maar 1,91m? Dat zijn we van Thiam niet meer gewend. "Dat ontgoochelde me ook", bekende Thiam. "Omdat ik me nog nooit zo goed heb gevoeld op een kampioenschap. De benen voelde goed aan, mentaal voelde ik me sterk - maar dat is sport zeker? Er zijn van die dagen dat het er gewoon niet uitkomt." Eens polsen bij coach Roger Lespagnard: "Op de horden zat ze niet in het juiste ritme en in het hoogspringen was het een kwestie van techniek. Ze sprong niet zoals het hoorde."

Nafi Thiam stelde teleur in het hoogspringen: 1,91m. Op de Spelen van Rio ging ze nog vlot over 1,98m.Beeld BELGA

Persoonlijk record

Nu zou Thiam niet Thiam zijn als ze niet zou reageren met een persoonlijk record. En dat deed ze ook. In het kogelstoten wierp ze bij haar derde poging 15,35m, 6 centimeter verder dan ze in mei in Götzis haalde. "Dat record heb ik op karakter gesmeten. Ik heb de knop na het hoogspringen omgedraaid. Het heeft geen zin om tijdens de middag zes uur op een tapijtje te liggen piekeren." Johnson-Thompson (13,09m) kreeg meteen 151 punten om de oren.

'Ik heb de knop na het hoogspringen omgedraaid. Het heeft geen zin om tijdens de middag zes uur op een tapijtje te liggen piekeren'
Nafi Thiam

Op de 200m moest Thiam evenwel zelf een dreun incasseren. Johnson-Thompson repliceerde met een Europees record in de zevenkamp: 22,88. Bijna 2 seconden sneller dan de 24,81 van Thiam, die zo op haar beurt 187 punten om de oren kreeg. In de tussenstand leidt Johnson-Thompson met 4.017 punten, Thiam volgt met 3.930 punten.

Het belooft zo vandaag een thriller te worden in de zevenkamp. In het verspringen zijn de Britse en Thiam aan elkaar gewaagd, maar in het speerwerpen kan en moet Thiam met haar fenomenale arm het verschil maken om haar eerste Europese titel te winnen. Dat beseft ze zelf ook: "Ik maak me geen zorgen. Er zijn nog drie proeven te gaan. Alles kan nog veranderen. Ik ga het beste van mezelf geven, zodat ik nergens spijt van kan hebben."