De Korte Veluwestraat was de eerste tuinstraat in Mechelen.© Leo De Nijn

Mechels stadsbestuur ondertekent Green Deal Tuinstraten: “We willen duizend tuinstraten in heel Vlaanderen”

Mechelen -

De stad Mechelen ondertekende deze week de Green Deal Tuinstraten. Daarmee engageren verschillende lokale besturen zich om tegen 2030 in totaal duizend tuinstraten aan te leggen. Dat zijn straten waar er ruimte is voor groen, water en verbinding tussen de bewoners.

Stijn Van de Sande

Het bekendste voorbeeld van een tuinstraat voor de Mechelaars is de Korte Veluwestraat. “Daar namen de bewoners enkele jaren geleden zelf het initiatief om hun straat te vergroenen en de stad om blijvende aanpassingen te vragen”, zegt Klimaatschepen Patrick Princen (Voor Mechelen). “Voor asfalt of beton was daarin geen plaats, wel voor groenvakken met planten en kruiden, meer bomen, groenslingers boven de straat en tegeltuinen met klimplanten.”

“De opgedane ervaring zette ons op weg om nog meer tuinstraten te realiseren”, aldus Princen. “Het is niet overal mogelijk, want de bereikbaarheid moet gegarandeerd blijven. Maar waar het kan, zoals in doodlopende straten, stimuleren we duurzame mobiliteit, zoals wandelen en fietsen, en verminderen we parkeerplaatsen ten gunste van groene ruimte. Er zijn verschillende projecten lopende, bijvoorbeeld in de Paardenkerkhofstraat en de Ravenbergstraat.”

Verschillende lokale besturen ondertekenden de Green Deal Tuinstraten.© Stad Mechelen

Met de ondertekening van de Green Deal Tuinstraten engageert de stad Mechelen zich om tegen 2030 nog minstens één tuinstraat aan te leggen die voldoet aan de vier vereisten: vergroenen, verblauwen, verbinden en verplaatsen. Daarnaast is het de bedoeling dat de partners hun expertise en middelen bundelen, kennis opbouwen en elkaar praktische ondersteuning bieden. Dat alles moet leiden tot duizend tuinstraten in Vlaanderen tegen 2030.

Klimaatverandering

“Tuinstraten zijn voor Mechelen een evidentie in de strijd tegen klimaatverandering. Ze zijn koeler en bieden voordelen op vlak van mobiliteit en efficiënt ruimtegebruik. We nemen maximale vergroening en ontharding dan ook als uitgangspunt bij elke heraanleg. We zijn blij dat we onze ervaring kunnen tonen op het terrein en delen met anderen. Zo geven we samen met de andere ondertekenaars een boost aan de tuinstraten in Vlaanderen”, aldus de schepen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners