© sven van haezendonck

Ontdek in primeur het nieuwe Toerismehuis in het Schepenhuis

Met de heropening van het historische Schepenhuis krijgt Mechelen vanaf zondag 9 september een Toerismehuis om u tegen te zeggen. Begin september kan het publiek in avant-première al eens een kijkje nemen met een gids. Vanaf vandaag kunt u daarvoor reserveren.

Sven Van Haezendonck

De herbestemming van het Schepenhuis, de voorbije decennia eerst het stadsarchief en vervolgens een museum, heeft ruim 1,7 miljoen euro gekost. Meer dan twee jaar is er aan verbouwd. “Dit wordt het mooiste Toerismehuis van Vlaanderen. Zo’n huis pal in de stad en in dit symbolische gebouw, dat is een statement van formaat”, zegt Björn Siffer (Groen), schepen van Toerisme.

Bezoekers wandelen het monument binnen via een nieuw inkomgebouw in de Vleeshouwersstraat, links van Bar Klak. Dat maakt het oudste stadhuis van de Dijlestad meteen ook toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking.

Belevingseilanden

In het gebouw dat helemaal opnieuw werd ingericht, zijn, naast een publieksvriendelijke balie, ook vier thema- en belevingseilanden ondergebracht.

Aan de eilanden maken toeristen kennis met het verhaal van de stad in al haar facetten: over het Bourgondische en Habsburgse verleden, over Mechels vakmanschap, over de sterke band met mensenrechten en over de dingen die je absoluut moet gezien hebben. “Je krijgt een voorsmaakje van de top tien van onze attracties. De bezoeker die de ziel van Mechelen wil leren kennen, moet langs deze vier inspirerende eilanden passeren”, vertelt Siffer.

Tijdens de verbouwing, die in april 2016 startte, heeft het Schepenhuis een hedendaagse inrichting gekregen. “Met respect voor de historisch waardevolle context”, stelt Greet Geypen (Open Vld), schepen van Monumentenzorg. In het gebouw worden de laatste details afgewerkt voor de grote opening: de lift wordt afgesteld, de afwerking van de traptreden is volop bezig en de laatste verf wordt aangebracht.

Gratis tickets

Zoals de traditie het wil, kunnen geïnteresseerden zich inschrijven voor een rondleiding. Zowel op woensdag 5 als op zaterdag 8 september zijn er rondleidingen van ongeveer 45 minuten, telkens in de voormiddag tussen 9 en 12u. Tickets zijn vanaf vrijdag 17 augustus om 10u beschikbaar aan de huidige balie van UiT in Mechelen in de Hallestraat, of u kunt ze online boeken.

“De tickets zijn gratis. Je moet wel snel zijn, want het aantal is beperkt. Het bezoek met gids toont zowel zaal De Vierschaar als de Raadzaal met authentieke muurschilderingen”, legt Björn Siffer uit. Van een van de waardevolle muurschilderingen is de restauratie op dit moment nog volop in uitvoering. Tijdens de rondleiding krijgen geïnteresseerden meer uitleg over de werkzaamheden en de toekomstige functie als toerismekantoor.

Het nieuwe Toerismehuis is overigens ook vrij toegankelijk tijdens de Open Monumentendag op zondag 9 september van 12 tot 17.30u.

Tickets.mechelen.be