© AFP

Extreme hitte in Filipijnen, Bangladesh en Thailand: gevoelstemperatuur boven de 52 graden in Bangkok

De Filipijnen, Bangladesh en Thailand kampen woensdag met een extreme hitte. De autoriteiten hebben beslist de scholen te sluiten en de inwoners gevraagd thuis te blijven.

blg
Bron: BELGA

Maart, april en mei zijn gewoonlijk de warmste en droogste maanden van het jaar in deze regio, maar dit jaar zijn de weersomstandigheden er verergerd door het klimaatfenomeen El Niño, aldus klimatologe Ana Solis.

De gevoelstemperaturen - berekend op basis van verschillende factoren zoals de temperatuur, de wind en vochtigheid - zouden woensdag in minstens 30 steden en gemeenten in de Filipijnen 42 graden bedragen. Het Filipijnse onderwijsministerie zei dat bijna 6.700 van de 47.600 scholen onder het ministerie woensdag de lessen opschorten.

Ook Bangladesh maakt zulke temperaturen mee. Duizenden islamitische gelovigen baden woensdag voor regen. Volgens de weerdiensten zal de maximale gemiddelde temperatuur in de hoofdstad Dhaka 4 tot 5 graden hoger liggen dan het gemiddelde over dezelfde periode van de afgelopen 30 jaar. De autoriteiten bevalen vorige week de sluiting van alle scholen tot het einde van de maand.

In Thailand kregen de miljoenen inwoners van de hoofdstad Bangkok de vraag om woensdag thuis te blijven. De hitte-indicator stijgt er woensdag naar een niveau dat als extreem gevaarlijk wordt beschouwd. De gevoelstemperatuur ging er boven de 52 graden.

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER