© AP

Meloni lijsttrekker voor Fratelli d’Italia bij Europese verkiezingen

De Italiaanse premier Giorgia Meloni wordt lijsttrekker voor haar rechts-populistische partij Fratelli d’Italia bij de Europese verkiezingen van juni. Dat heeft ze zondag aangekondigd bij een groot congres van haar partij in de stad Pescara aan de Adriatische Zee.

gjs
Bron: BELGA

Haar koppositie betekent evenwel niet dat de sinds oktober 2022 regerende Meloni Rome wisselt voor de Europese instellingen in Brussel. Ook oppositieleider Elly Schlein van de sociaaldemocratische PD en minister van Buitenlandse Zaken Antonio Tajani van Forza Italia zijn lijsttrekker, zonder dat de verwachting is dat ze effectief Europarlementslid worden. Door hun voorzitters in te zetten als trekpaarden willen de Italiaanse partijen meer kiezers mobiliseren. Romano Prodi, de vroegere voorzitter van de Europese Commissie, heeft die praktijk al fel op de korrel genomen.  

In een zondag gepubliceerde peiling in de krant La Stampa haalt Fratelli d’Italia meer dan 27 procent van de stemmen. Dat is ongeveer het percentage waarop de postfascistische partij uitkwam bij de verkiezingen van 2022 in Italië.

De 47-jarige Meloni wil na haar succes van 2022 in eigen land de linkse partijen ook in Europa naar de oppositiebanken sturen. Sinds ze eerste minister is geworden, is Italië in Europa weer uitgegroeid tot een “protagonist”, met stevige invloed op het migratiebeleid. Ze klopte zich ook op de borst dat Fratelli d’Italia opkomt voor het gezin en de christelijke waarden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER