© rr

Afscheid van Jos Weckhuysen (87): “Jos was een echte bezieler”

Open Vld’er Jos Weckhuysen is eind vorige week op bijna 88-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hersentumor. Weckhuysen zetelde verschillende legislaturen in de gemeenteraad, maar stond ook bekend als hoofdafgevaardigde bij Agfa-Gevaert en oud-bestuurder van AWW. “Tot op zijn laatste dag had hij energie te over”, zo klinkt het triest.

seppe slaets

De lijst met prestaties en titels op zijn afscheidsbrief zegt voldoende. Van Emeritus Eredeken van de Arbeid tot 30 jaar vakbondsafgevaardigde bij Agfa-Gevaert, 35 jaar voorzitter van de Lieven Gevaert Zeehengelclub, OCMW-raadslid en gemeenteraadslid van Mortsel tot oud-bestuurder alsook commissaris bij de toenmalige Antwerpse Waterwerken (AWW), nu Water-Link. De rode draad die doorheen alles liep: Jos deed het steevast op zijn manier en sloeg tijdig op tafel als hij vond dat er ergens iets of iemand onrecht werd aangedaan.

Zo was het Weckhuysen die als klokkenluider avant la lettre allerhande ‘wantoestanden’ binnen AWW aankaartte in zijn tweede boek Mijn leven zoals het was in de Intercommunale AWW. Het was ook datzelfde gemeenteraadslid dat vooral het beleid van toenmalig burgemeester Ingrid Pira (Groen) stevig op de korrel nam in zijn tweedelig boek Mijn leven zoals het was in de politiek en Piraville.

“Mijn politieke vader”

“Jos was een fantastische vriend én mijn politieke vader”, vertelt Pieter Van der Veken die Jos leerde kennen toen hij als jonge twintiger in de raad terechtkwam, waarin Weckhuysen van 1997 tot 2012 onafgebroken zetelde na zijn overstap van de toenmalige SP naar de Mortselse liberalen. “Jos was een echte bezieler. Hij leerde me vooral om zo veel mogelijk mijn gedacht te zeggen. We hadden altijd een zeer nauwe band. Jammer genoeg bezorgde een auto-ongeval een tijdje geleden hem een serieuze knak. En op het einde is het dan plots heel snel gegaan. Nochtans bleef hij tot de laatste dagen ontzettend energiek. Hij deed er de laatste jaren ook nog alles aan om de partij er weer bovenop te helpen. Ik ga zijn goede raad missen.”

80ste verjaardag in raad

Ex-Open Vld-voorzitter Roger Van Driessche, die Weckhuysen in 1994 in de partij verwelkomde, treedt Van der Veken bij. “Wij hadden bij de behandeling van dossiers weinig woorden nodig om elkaar te vinden”, getuigt Van Driessche. “In 2009 vierde hij zijn tachtigste verjaardag in de gemeenteraad. ‘Een droom die uitkomt’ noemde hij dat toen. Tot het laatste moment bleef hij zich voor de partij inzetten. En ook iedereen die met een probleem bij hem aanklopte, ging niet zonder een oplossing naar huis. We zijn hem daar zeer dankbaar voor.”

“Niet in een vakje te plaatsen”

Voor burgemeester Erik Broeckx (N-VA) was Van Weckhuysen niet zozeer een politieke tegenstander. “Jos was nu eenmaal niet in een vakje te plaatsen. Hij hield er steeds zijn eigen ideeën op na. Hij kon keihard oppositievoeren, maar tegelijk zei hij het ook als het goed was. Ik heb steeds een fijne relatie met hem gehad. Jos deed het allemaal volgens zijn typische stijl. Hij had het nu eenmaal voor iemand of totaal niet. Gelukkig was hij naar mij toe steeds behoorlijk opbouwend. We zullen ‘de Jos’ zijn gedrevenheid niet snel vergeten”, besluit Broeckx.

Zaterdag 28 oktober vindt de afscheidsplechtigheid in het crematorium van Wilrijk plaats.