Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft de plannen bekendgemaakt om Europa te wapenen tegen de concurrentie van de VS en China.
Foto: AFP

Minder lasten en meer innovatie: zo wil Europa de concurrentie aangaan met de VS en China

Minder regels en administratieve lasten, lagere energieprijzen, meer innovatie en steun voor hoogtechnologische ontwikkelingen als AI,... De Europese Commissie heeft bekendgemaakt wat ze de komende 5 jaar wil ondernemen om de haperende Europese economie te wapenen tegen de bikkelharde internationale concurrentie.

De Europese economie kon de voorbije 2 decennia geen gelijke tred houden met die van grootmachten als de Verenigde Staten en China en de kloof dreigt enkel maar groter te worden indien er niets wordt ondernomen.

"Europa heeft alles wat nodig is om te slagen in de race naar de top, maar we moeten onze zwakheden aanpakken", zei voorzitter Ursula von der Leyen bij de presentatie van het zogenaamde "kompas voor concurrentievermogen".  

Waar ze 5 jaar geleden nog het klimaat in het centrum van haar beleid zette, verschuift de focus van Von der Leyen nu naar de concurrentiepositie van het bedrijfsleven. Ze verzekert dat de Europese Unie vasthoudt aan klimaatneutraliteit tegen 2050, maar haar Commissie gaat tegelijkertijd wetten over bijvoorbeeld duurzaamheidsrapportering en de zorgplicht van bedrijven tegen het licht houden om te snoeien in administratieve lasten. In totaal wil ze de lasten voor bedrijven met een kwart doen dalen, en met 35 procent voor kmo's. 

"We hebben een duidelijk signaal gekregen van het bedrijfsleven dat er te veel complexiteit is", stelde Von der Leyen. Ze hoopt dat Europese bedrijven tegen het einde van haar mandaat in 2029 jaarlijks 37 miljard euro aan administratieve lasten kunnen besparen. "

Naast administratieve vereenvoudiging vormt het dichten van de innovatiekloof een belangrijk speerpunt van het kompas. Met onder meer "AI-gigafabrieken" en een speciaal regime voor start-ups wil de Commissie de Europese innovatiemotor opnieuw opstarten. Een andere prioriteit is de aanpak van de hoge energieprijzen.

Zo wil de Commissie op 26 februari, wanneer ze wil uitpakken met haar eerste wetteksten in het kader van dit kompas, een 'Clean Industrial Deal' presenteren die de industrie moet helpen bij de groene transitie.

Te weinig geld?

De groene fractie vindt dat de focus van Europa nu te veel ligt op het terugdringen van CO2 en te weinig op het beschermen van de natuur.

"Als we onze natuur onvoldoende beschermen en vervuiling niet aanpakken, zal dat ons concurrentievermogen en onze groei belemmeren", zegt Europarlementslid Sara Matthieu (Groen).

Zowel Matthieu, als ook Bruno Tobback (Vooruit) vinden dat het budget ontbreekt om de vergroening te financieren. 

"Er wordt gesproken over 800 miljard euro per jaar extra investeringen om de Europese economie te redden. Dat lijkt veel, maar we vergeten dat we in Europa vandaag al 416 miljard euro per jaar spenderen aan het aankopen van fossiele brandstoffen in derde landen", zegt Tobback.

"De ironie wil dat zij vandaag die inkomsten gebruiken om te investeren in... duurzame energie. Wie durft dan nog beweren dat er geen geld is?"

Meest gelezen