Benoit D. krijgt 8 jaar cel voor verkrachting van 2 minderjarigen en bezit en verspreiding van beelden van seksueel kindermisbruik

Benoit D., een van de beklaagden in de zaak rond ex-radiopresentator Sven Pichal, krijgt 8 jaar cel voor de verkrachting van 2 minderjarigen en het bezit en de verspreiding van beelden van seksueel kindermisbruik. De rechter in Antwerpen noemt de feiten "zeer ernstig", zijn straf is hoger dan wat het parket gevraagd had en hij moet onmiddellijk naar de gevangenis.

Het was Benoit D. die in de zomer van 2023 de zaak-Sven Pichal aan het rollen bracht. D. stapte toen zelf onder druk van een vriend naar de politie, omdat hij naar eigen zeggen beelden van seksueel misbruik had doorgekregen van acteur R.D.B.. 

Uit het onderzoek bleek dat Benoit D. zijn rol in eerste instantie (erg) geminimaliseerd had. Hij bleek zelf een spilfiguur te zijn in de hele zaak. Op zijn gsm vond de politie beelden van zeer zwaar seksueel misbruik van jongere kinderen en baby's. Die beelden zou hij doorgestuurd hebben naar voormalig radiopresentator Sven Pichal.

Jarenlang misbruik

Er volgden huiszoekingen, bekentenissen en zijn gsm werd uitgelezen: de feiten werden duidelijk bewezen, klinkt het ook bij de rechter. Die tilt zeer zwaar aan dit dossier: er is enerzijds de ernst van de feiten, anderzijds ook het gezag dat Benoit D. had over zijn slachtoffers.

Hij had de 2 minderjarige jongens, die toen 14 en 16 waren, leren kennen tijdens de productie van een musical en overtuigde hun ouders dat ze bij hem konden logeren. Maar wat volgde was seksueel misbruik dat jarenlang doorging. 

Hij bracht een van zijn slachtoffers ook in contact met alcohol en drugs, waardoor de jongen zelf verslaafd raakte. Een van hen kwam bij de behandeling van het proces zelf getuigen: "Ik draag er nog altijd de gevolgen van. Ik hoop dat ik er op een dag niet meer aan denk, dat ik het ooit achter mij kan laten".

Een langdurige gevangenisstraf is noodzakelijk om de maatschappij te beschermen

Rechter

Voor al die feiten krijgt hij nu een effectieve gevangenisstraf van 8 jaar en een boete van 8.000 euro. Dat is méér dan de 7 jaar die het Openbaar Ministerie gevraagd had. De rechter zag geen enkele verzachtende omstandigheid en oordeelde dat een langdurige gevangenisstraf "noodzakelijk was om de maatschappij te beschermen". Hij moet zich ook verder laten behandelen.

Na zijn straf wordt hij ook nog 5 jaar ter beschikking gesteld van de strafuitvoeringsrechtbank. Hij wordt ook verschillende jaren uit zijn rechten ontzet. Aan de slachtoffers moet hij ook een schadevergoeding betalen.

Hij kan wel nog in beroep gaan tegen de uitspraak.

Dit kan absoluut niet door de beugel

Kris Luyckx, advocaat slachtoffers

Advocaat Kris Luyckx, die de 2 slachtoffers en Child Focus verdedigt, vindt het een gepaste straf. "De feiten waren bijzonder ernstig. Het ging niet alleen over een langere periode van misbruik, er was ook alcohol en drugs, met zware gevolgen." Hij noemt het een signaal naar de maatschappij: "Dit kan absoluut niet door de beugel. Dit is nog maar de eerste zaak, er zullen er nog volgen."

Ook Heidi De Pauw van Child Focus vindt het een rechtvaardige straf: "Het lijkt een zware straf, maar dat zijn de feiten ook. Dit is een heel sterk signaal van de maatschappij dat dit niet kan in ons land, dat we dit niet tolereren."

Bekijk: misdaadjournalist Fatma Taspinar: "Twee slachtoffers zijn opgelucht met strenge straf"

Videospeler inladen...

Onmiddellijk naar de gevangenis

Na de uitspraak vroeg het parket om hem onmiddellijk aan te houden. De argumenten? Volgens het parket is er gevaar voor recidive, door zijn seksverslaving, én is er vluchtgevaar, omdat de straf zwaar is.

Volgens zijn advocaat is dat nonsens: "Hij zit al maanden thuis bij zijn moeder, is zelf naar de politie gestapt. Het vluchtgevaar is totaal onbestaande. Waar zou hij naartoe moeten? Vluchten heeft geen zin."

Dat herhaalde Benoit D. ook zelf: "Ik wil nog één keer naar huis, om mijn ouders gerust te stellen. Ik ga niet vluchten, ik weet niet waar naartoe. Ik heb me aan alle afspraken van mijn elektronisch toezicht gehouden."

Maar daar had de rechter geen oren naar: Benoit D. wordt onmiddellijk aangehouden en moet dus meteen naar de gevangenis. Hij wordt afgevoerd door 2 agenten.

De 2 andere dossiers, die tegen R.D.B. en tegen Sven Pichal moeten nog voorkomen. De zaak tegen R.D.B. wordt op 17 juni behandeld. Hij wordt vervolgd voor het bezit en de verspreiding van beelden van seksueel kindermisbruik. Pichal op zijn beurt moet nog voor de raadkamer komen, die moet beslissen of er een proces volgt. "Er was bijkomend onderzoek gevraagd door de advocaten, maar we horen dat dat intussen afgerond is. Dan kan het misschien zelfs nog voor de zomer voor de rechter komen", zegt onze justitiejournalist Fatma Taspinar. 

Toch zijn de zaken niet helemaal te vergelijken: "Pichal wordt verdacht van het bezit en de verspreiding van beelden van seksueel kindermisbruik. Deze man stond daarbovenop nog eens terecht voor de verkrachting van twee minderjarigen. Op papier riskeert Pichal toch ook een straf van 10 jaar cel."

Waarom noemen we de naam van Sven Pichal in deze zaak en de namen van de anderen niet?

VRT NWS is erg terughoudend om namen te noemen van verdachten of veroordeelden of om hen herkenbaar in beeld te brengen. Er wordt steeds een afweging gemaakt tussen de privacy van de verdachten en de nood aan informatie van het publiek, zoals de Raad voor de Journalistiek ook voorschrijft.

Er zijn een paar redenen die een identificatie kunnen rechtvaardigen. Een van de redenen kan zijn dat het om een publiek figuur gaat, met een maatschappelijke functie. Sven Pichal was een radio- en televisiefiguur bij VRT en presenteerde onder meer het populaire programma 'De Inspecteur'.

Het moet daarenboven gaan om zwaarwichtige en maatschappelijk relevante feiten. Dat is het geval voor het bezitten en verspreiden van beelden van kindermisbruik, waarvan Sven Pichal momenteel verdacht wordt.

De andere verdachten zijn geen bekende of publieke figuren, daarom noemen we hun namen niet of enkel met initialen. Ze worden wel verdacht van dezelfde zwaarwichtige feiten - bezit en verspreiding van beelden van seksueel kindermisbruik en bij Benoit D. komt daar nog eens verkrachting van minderjarigen bij. Benoit D. is nu ook veroordeeld voor feiten die de rechter als "zeer ernstig" omschrijft. Hij kan wel nog in beroep tegen de beslissing.

De richtlijn van de Raad voor de Journalistiek waar we ons op baseren, kan je trouwens zelf hier raadplegen.

Meest gelezen