VIDEO. Katholiek protest tegen “satanistische koe” in Kuttekoven

Na een oproep via Facebook kwam een kleine delegatie van Het Katholiek Forum zondagmiddag hun ongenoegen betuigen en een oproep tot eerherstel vragen tegen wat zij als een “Satanisch beeld van de gekruisigde koe” in het kerkje van Kuttekoven (Borgloon) noemden. Na hun uitgebreid gebed gingen hun woordvoerder Dries Goethals in debat met de kunstenaar Tom Herck.

JCr, Belga

LEES OOK:

Katholiek Forum: “We willen eerherstel”

Nu ook brandstichting bij omstreden tentoonstelling

Op sociale media riep het Katholiek Forum al op tot actie. Zondagnamiddag verschenen een vijftiental personen uit heel Vlaanderen aan het kerkje in Kuttekoven. De kerk is nog niet ontwijd, toch kon kunstenaar Tom Herck er zijn kunstwerk ‘The Holy Cow’ installeren: een gekruisigde koe, omgeven door melk. Volgens het Katholiek Forum “een satanisch beeld en een wansmakelijke belediging aan God en het Katholicisme.”

Met rozenkransen, een kruis en een bord met duidelijke boodschap naar de kunstenaar en bisschop Patrick Hoogmartens: “Stop blasfemie en ontaarde kunst - Bid om eerherstel”, maakte het groepje gelovigen haar standpunt duidelijk. “We zijn teleurgesteld in Patrick Hoogmartens”, zegt Dries Goethals, voorzitter van het Katholiek Forum. “Hij onderneemt niets tegen het zogezegde kunstwerk, omdat hij geen weerstand wil. Hij doet het in zijn broek voor de media. Daarom zijn wij gekomen om hier te bidden, omdat het Katholicisme hier is onteerd.”

© BELGA

“Brug te ver”

Kunstenaar Tom Herck was ook aanwezig en reageerde, na enkele gebeden aanhoord te hebben, op de actie. “Ik ben blij dat jullie gekomen zijn”, aldus Herck. “Iedereen mag zijn mening hebben, als we maar vredig met elkaar blijven omgaan”. Volgens Herck is zijn kunstwerk echter geen belediging aan het Katholicisme, maar een verwijzing naar de verspilling in onze maatschappij.

Zowel het vandalisme aan ‘The Holy Cow’, als de brandstichting aan de Gasthuiskapel in Borgloon, waar Herck een tentoonstelling houdt, is een zaak waar beide partijen het wel over eens zijn. “Dat is natuurlijk een brug te ver”, aldus Goethals. “Vandalisme hoort niet en dat doe je dus niet. Ik hoop dat die daders snel gevonden worden.”

De vzw Katholiek Forum telt 65 leden, waarvan een vijftigtal Vlamingen en zo’n tien Nederlanders.

© BELGA

Symboliek

Het bisdom Hasselt herhaalt zondagavond haar reactie van 7 november: “We zijn verwonderd over de tentoonstelling ‘Holy Cow’ in de kerk van Kuttekoven”, aldus het bisdom in een persbericht. “In overleg willen we altijd meewerken aan kunstprojecten in een kerk, en humor kunnen we zeker appreciëren. Maar een koe aan het kruis, op de plek waar Christus aan het kruis hing, vinden we eigenlijk een brug te ver. Een diepe symboliek, die van het kruis, kan je niet zomaar een andere betekenis geven. Dat kan kwetsend zijn of ridiculiserend overkomen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer