© BERT DE DEKEN

In elkaar geslagen voor gsm: “Ik wist dat ze me wilden beroven, maar raakte niet weg”

Wat voor gsm heb je? Stijn (24) antwoordde niet en wilde voortgaan, maar hij kreeg een klap tegen het achterhoofd, waardoor hij op de grond viel. “Ontoelaatbaar”, reageert burgemeester Eric Vos (TIM). “Maar toch is er geen toename van geweld op het Kasteelplein.”

Guy VAn Nieuwenhuysen

De onfortuinlijke jongeman die zaterdagochtend het slachtoffer werd van zinloos geweld, kan het gelukkig allemaal navertellen. Hij heeft een gescheurde lip, een breukje in het kaakbeen, diverse builen, schrammen en bloeduitstortingen, maar gelukkig liep hij geen ernstige verwondingen op. “Omdat enkele mensen te hulp zijn geschoten”, beseft hij.

Stijn had de avond met vrienden doorgebracht in de Zwarte Ruiter. Hij had zijn auto in de buurt van het Sint-Victorinstituut staan en wilde zijn vrienden, die nog langer wilden uitgaan, naar hun volgende bestemming brengen. “Ik was met een vriendin, maar toen we op het Kasteelplein in de buurt van de toegang naar de ondergrondse parking waren, kwam een groep van een tiental jongeren onze richting uit. ‘Waar ga je heen?’ riepen ze. Terwijl de vriendin verder liep, bleef ik staan. De jongeren kwamen dichterbij. Ze hadden hun gezichten achter een sjaal of achter hun kraag verstopt. Ze hadden allemaal een donkere huidskleur en het was er donker. Ik zou geen van hen kunnen herkennen. Toen ze naar mijn gsm vroegen, wist ik dat ze me wilden beroven. Maar ik geraakte niet meer weg.”

Geen buit

De bende pakte Stijn erg brutaal aan. Voor hij het besefte, lag hij al tegen de grond en stampten de jongeren hem tegen het hoofd en het lichaam. “De vriendin die me vergezelde, is teruggekeerd en heeft zich op mij geworpen om me te beschermen. Twee jongens en een meisje die van de Futur kwamen, zijn ook tussenbeide gekomen. Een van hen heeft de politie gebeld, die erg snel ter plaatse was.”

De bende droop onmiddellijk af. De daders konden niets buitmaken. “De politie vroeg me om een beschrijving, maar die kon ik eigenlijk niet geven. Alleen een van hen, een jongen die een soort legerjas met een rode rugzak droeg, kon ik nog voor de geest halen.”

Stijn werd naar het ziekenhuis gevoerd en grondig onderzocht, maar liep geen ernstige letsels op. Hij legde maandag een verklaring af bij de politie. “Mijn zus heeft me gevraagd om mijn verhaal bekend te maken. Enkele weken geleden is op het Kasteelplein ook een 67-jarige man overvallen. Ik heb al mijn vrienden al gewaarschuwd dat ze die omgeving beter mijden.”

Geen verband

Burgemeester Eric Vos reageert verbijsterd, maar vermoedt niet dat er sprake is van een structureel veiligheidsprobleem in de omgeving van het Kasteelplein. “Zelfs integendeel. We hebben in er in het verleden wel wat problemen gehad. Enkele maanden geleden was er overlast met hangjongeren, maar dat hebben de politie en het personeel van De Warande goed opgevangen. Een verband met het vorige incident is er op het eerste gezicht ook niet, want de 67-jarige man werd overdag en op een andere plaats gemolesteerd. Het is wel een buurt waar veel fuiven zijn en af en toe gebeurt er dan wel eens iets dat niet door de beugel kan, maar de jongste tijd is het er eigenlijk relatief rustig, en zo hoort het ook.”

Burgemeester Vos dringt bij de politie wel aan om het voorval grondig te onderzoeken. De burgemeester benadrukt dat de jongeren die Stijn hebben geholpen, er goed aan gedaan hebben om meteen de politie te waarschuwen. “Dankzij die alerte reactie is niet alleen erger vermeden, maar kan het onderzoek iets opleveren.”