Direct naar artikelinhoud
Seksueel misbruik

Slachtoffers misbruik vertellen massaal waarom ze geen aangifte deden: "Ik wilde mijn job niet verliezen"

Actrice Alyssa Milano durfde 30 jaar lang niet spreken over haar misbruik.Beeld AFP

Na de #MeToo-beweging lijkt nu een variant op te staan. Met de hashtag #WhyIDidntReport leggen vrouwen uit waarom ze geen aangifte deden na seksueel geweld, veelal uit angst of machteloosheid. "Ik wilde mijn job niet verliezen." 

De nieuwe hashtag komt er nadat Amerikaanse president Donald Trump zich op Twitter afvroeg waarom Christine Blasey Ford geen aangifte had gedaan na vermeend seksueel misbruik door kandidaat-opperrechter Kavanaugh. Verschillende slachtoffers geven nu prijs waarom ze niet naar de politie stapten na seksueel geweld. 

"Omdat ik mijn job niet wilde verliezen of mensen wilde doen geloven dat ik een drama queen  ben", reageert de Amerikaanse actrice Lili Reinhart. Onder de noemer #WhyIDidntReport staan talloze getuigenissen te lezen op Twitter en Instagram. Vaak omschrijven slachtoffers hoe ze beschaamd waren over wat hen overkwam, of hoe ze te machteloos waren om actie te ondernemen.

Twitter bericht wordt geladen...

Ook mannen laten van zich horen, getuige de tweet van een zekere Mike. "Omdat ik bang was dat niemand mij zou geloven. Omdat ik werd gepest en niemand mij ooit geloofde. Omdat ik een misdienaar was en mijn ultra-katholieke ouders trots op mij waren. Omdat het een "geliefde" priester was." Hij is niet de enige, vaak gaat het om mensen die als kind misbruikt werden en er niet durfden over spreken.

Twitter bericht wordt geladen...

Ook VN-ambassadrice Ashley Judd getuigt: "De eerste keer dat het gebeurde was ik zeven jaar oud. Ik vertelde het meteen aan de eerste volwassenen die ik tegenkwam. Ze reageerden: 'Oh hij is een vriendelijke oude man, hij zal het zo niet bedoeld hebben'. Toen ik verkracht werd op 15-jarige leeftijd vertelde ik het daarom alleen aan mijn dagboek. Toen een volwassene het las, verweet ze me seks gehad te hebben met een oudere man."

Twitter bericht wordt geladen...

"Ergste moment uit mijn leven"

Actrice Alyssa Milano getuigde op de website Vox, waarna de hashtag meteen hoge toppen begon te scheren. "Ik werd seksueel misbruikt als tiener. Hierom deed ik geen aangifte", vertelt ze voor het eerst in 30 jaar. "Aangifte doen betekende voor mij het ergste moment uit mijn leven helemaal herbeleven. (...) Slachtoffers van seksueel misbruik doen vaak geen aangifte, omdat ze goed genoeg weten dat we zelden serieus worden genomen of geloofd."

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...