Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Witte Huis roept onderminister Justitie op het matje: dreigt een ontslag?

De Amerikaanse president Donald Trump schudt de hand van Rosenstein.Beeld REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump ontmoet donderdag de viceminister van Justitie Rod Rosenstein. Eerder was er onduidelijkheid over een mogelijk ontslag van de onderminister. Onder zijn leiding onderzoekt speciaal aanklager Robert Mueller onder meer of Trumps campagneteam afwist van Russische inmenging in de VS-verkiezingen van 2016.

"Op verzoek van viceminister van Justitie Rod Rosenstein, hadden hij en president Trump een uitgebreide conversatie om de recente nieuwsberichten te bespreken", zei de woordvoerder van het Witte Huis in een verklaring. "Omdat de president op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties is en een gevuld schema heeft met leiders van over de wereld, zullen ze op donderdag elkaar ontmoeten wanneer de president terugkeert naar Washington, D.C."

Het nieuws over een mogelijk ontslag van Rosenstein volgt op berichten dat Rosenstein vorig jaar aan collega's had gesuggereerd dat hij stiekem gesprekken met president Donald Trump zou opnemen.

"Feitelijk onjuist"

Rosenstein is op zijn ministerie de chef van speciaal onderzoeker Robert Mueller, die Trumps vermeende banden met Russen in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen onderzoekt.

Afgelopen vrijdag kwam The New York Times met een verhaal dat Rosenstein vorig jaar aan zijn eigen medewerkers en de FBI had gevraagd geheime opnames te maken van de (telefoon)gesprekken van Trump. Op deze manier wilde hij de ongeschiktheid van de president aantonen. Rosenstein heeft dit bericht vrijdag ontkend. Hij noemde de publicatie "onzorgvuldig en feitelijk onjuist".

De Amerikaanse onderminister van Justitie Rod Rosenstein.Beeld REUTERS