Direct naar artikelinhoud
Congo

50 doden bij bootongeval in Congo

Visserboten op de Congorivier. (archieffoto)Beeld REUTERS

In het noordwesten van Congo zijn tientallen mensen omgekomen toen een boot kapseisde in een rivier. Volgens de autoriteiten stierven 50 mensen, terwijl eenzelfde aantal opvarenden het ongeluk overleefde.

"De schipbreuk gebeurde in de nacht van woensdag op donderdag", zegt Richard Mboyo Iluka, de vicegouverneur van de afgelegen provincie Tshuapa, aan Radio Top Congo. "We hebben gisteren 49 lichamen teruggevonden en nog een lichaam deze morgen." Hij geeft nog mee dat het ging om een open boot.  

Volgens Mboyo Iluka "voer de boot 's nachts, zonder lichten". Het is wettelijk verboden om 's nachts met niet-erkende boten op de Congolese wateren te varen.

De ramp vond plaats op de rivier Momboyo, op het grondgebied van de stad Monkoto. Het is nog niet duidelijk waarom het vaartuig, dat tientallen mensen naar het 750 kilometer verderop gelegen Mbandaka moest brengen, schipbreuk leed. Ook over het precieze aantal opvarenden bestaat geen duidelijkheid, waardoor niet kan worden meegedeeld hoeveel mensen er nog vermist zijn.

Dodelijke ongelukken met vaartuigen komen vaak voor in Congo, waar rivieren voor veel mensen de enige manier zijn om grote afstanden af te leggen.