© rr

Spitfire nieuwe blikvanger op fly-in

Fans van uniek vliegend en rollend erfgoed kunnen het hele weekend hun hartje ophalen op het vliegveld van vliegclub Aero Para Club der Kempen (APCK) aan Heihuizen in Oostmalle.

kma

Vorig jaar lokte de gratis happening meer dan 15.000 bezoekers. Morgen, zaterdag, en zondag tussen 9 en 22u kan iedereen de exclusieve toestellen komen bewoneren. “Als vliegende oldtimers en warbirds verwachten we onder meer de legendarische Spitfire, de Mustang P51, een T28, Staggerwing, Boeing Stearman, Pitts Special en Bell47. De meeste waren vorig jaar ook te zien, maar de Spitfire is helemaal nieuw”, vertelt Pascal Kempenaers van APCK. “Het gaat om een originele warbird, ik geloof uit 1944, die pas drie maanden geleden naar België is gekomen. Het is ook de eerste Belgisch geregistreerde Spitfire, want de eigenaar heeft zijn toestel laten inschrijven in het Belgische luchtvaartregister. Onze fly-in is geen vliegshow, maar uiteraard zal deze Spitfire komend weekend ook vliegen.”

De Supermarine Spitfire was een Brits jachtvliegtuig dat tijdens de hele Tweede Wereldoorlog ingezet werd door de geallieerden, voornamelijk door de RAF. Er werden in totaal 20.340 stuks gebouwd. Ze konden een maximumsnelheid van 721 kilometer per uur halen op een hoogte van 8000 meter.”

Tijdens het weekend worden er ook doopvluchten met vliegtuigen en helikopters aangeboden. Bezoekers krijgen de kans een praatje te slaan met piloten.

Los van de vliegtuigen ontvangt de fly-in ook honderden classic cars. Military re-enacters met hun collectie legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog slaan een militaire bivak op. Er zijn snack- en drankstanden en live-optredens.

Omdat het voormalige NAVO-vliegveld aan Heihuizen een waardevol heidegebied is, wordt opgeroepen om op het hele terrein niet te roken.