Direct naar artikelinhoud

D66 en ChristenUnie botsen over 'voltooid leven': Pia Dijkstra wil tempo, Segers waarschuwt juist voor haast

De oproep van D66-Kamerlid Pia Dijkstra om haast te maken met onderzoek naar 'voltooid leven' stuit op verzet van ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. 'Haast is het laatste wat we hier moeten betrachten', stelt Segers.

D66-Kamerlid Pia Dijkstra.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben in het regeerakkoord afgesproken dat het kabinet onderzoek gaat doen naar de groep mensen die het leven voltooid acht. Kamerlid Dijkstra maakte tijdens de vorige kabinetsperiode een eigen wetsvoorstel dat hulp bij zelfdoding mogelijk moet maken voor die mensen die niet fysiek lijden, maar hun leven als voltooid ervaren en op hun eigen moment met het leven willen stoppen.

Dijkstra hoopt haar wet nog tijdens deze kabinetsperiode aan de Kamer te kunnen voorleggen. Ze wil wel eerst het onderzoek van het kabinet afwachten. 'Ik heb de minister gevraagd tempo te maken', zegt ze vandaag in een interview met NRC Handelsblad. 'Ik wacht op het onderzoek naar de voltooidlevengroep, maar dat mag niet te lang duren. We moeten binnen anderhalf jaar resultaten hebben. Daarna kan ik verder.'

Ik wacht op het onderzoek naar de voltooidlevengroep, maar dat mag niet te lang duren
Kamerlid Pia Dijkstra

'Onverstandig'

CU-leider Segers vindt de haast waar Dijkstra op hamert 'onverstandig'. Voor het onderzoek 'moeten we de tijd nemen', zei hij vanochtend bij televisieprogramma Goedemorgen Nederland. Hij wees op de weerstand die volgens hem tegen het plan bestaat onder artsen, psychiaters en psychologen. Hij zei niet hoeveel tijd volgens hem nodig is voor het onderzoek.

Tijdens Rutte II omarmde het kabinet het initiatief van D66. 'Mensen die weloverwogen menen dat hun leven voltooid is, moeten onder strikte en zorgvuldige criteria in staat worden gesteld dit leven op een voor hen waardige wijze af te sluiten', schreef toenmalig minister Schippers van Volksgezondheid aan de Kamer. De weg voor Dijkstra's initiatiefwet leek open te liggen. Onder voorstanders van het voorstel ontstond onenigheid toen Dijkstra een leeftijdsgrens voorstelde. Alleen ouderen boven de 75 jaar zouden aanspraak moeten kunnen maken op de in haar wet geregelde stervenshulp. De VVD wilde juist geen leeftijdsgrens, die zou ouderen het gevoel kunnen geven dat ze er niet meer toe doen.

Vandaag zegt Dijkstra dat ze de leeftijdsgrens los wil laten. Al blijft de wet gericht op ouderen met een stervenswens. 'Als ik een formulering kan vinden waarbij het nog steeds duidelijk is dat dit een wet is voor ouderen met een voltooidlevenwens, dan doe ik dat', zegt het Kamerlid in NRC.

In het regeerakkoord staat enkel dat het kabinet een onderzoek zal starten 'naar de omvang en omstandigheden' van mensen die willen sterven maar niet onder de euthanasiewetgeving vallen. Na dat onderzoek kan de Kamer 'zelfstandig besluiten over initiatiefwetgeving'. Een tijdpad ontbreekt in het akkoord.

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie.Beeld anp

Mag je in je eentje bepalen of je leven nog zin heeft? Onze beste verhalen over voltooid leven

Mag je zelf bepalen of je wil leven of niet? Volgens filosoof en psycholoog Kees Kraaijeveld moet hulp bij zelfdoding niet worden toegestaan. In deze podcast legt hij uit dat je niet in te eentje kunt bepalen of je leven zin heeft.

Ook Henk Blanken pleit ervoor nabestaanden te laten bepalen wanneer het tijd is voor euthanasie. 'Soms lijkt dat zelfverkozen levenseinde van ons een obsessie.'

Het recht om zelf te beslissen wanneer en hoe zij sterft: daar is het de 81-jarige Clara Jas om te doen. Ze beschikt over een thanaticum - een middel voor zelfdoding.

Hoe zit het eigenlijk met de huidige wetgeving? Bekijk de video.