Direct naar artikelinhoud
Update

Labille: PS heeft nood aan een nieuw elan, zonder Elio Di Rupo

Labille en Di Rupo in 2014.Beeld BELGA

Jean-Pascal Labille, topman van de socialistische mutualiteit, pleit voor een toekomst van de PS zonder Elio Di Rupo aan het roer. In een interview met Le Soir schuift hij Paul Magnette naar voor. 

Elio Di Rupo zal volgens Labille de partij niet herlanceren. Labille betreurt het gebrek aan debat tijdens het recente partijcongres in Luik. "De ideeën zijn groter dan één man, de partij is belangrijker dan eender welke persoon", zegt hij in een interview met Le Soir. 

"Ik heb gezegd dat de PS zo sterk mogelijk moet zijn om zijn ideeën te kunnen verwezenlijken, en daarvoor denk ik dat we een nieuw elan nodig hebben, een nieuwe groei, met een nieuw team. Met respect voor alles wat Di Rupo heeft gedaan voor de partij, en dat is veel, als onderdeel van de transitie."

De mutaliteit-topman pleit voor interne verkiezingen "als we de dertig procent willen halen". Wie die vernieuwing moet leiden? "Diegene die de toekomst van de partij het meest belichaamt, is Paul Magnette", stelt Labille.

Ook Thierry Bodson, de secretaris-generaal van de Waalse vleugel van het ABVV, sluit zich aan bij Labille. "Als ik naar een syndicale bijeenkomst of een betoging ga, dan zeggen de mensen mij: 'Met Elio zal het niet lukken'", aldus Bodson. Hij voegt er nog aan toe dat als de PS, en bij uitbreiding links, niet versterkt aan de verkiezingen van 2019 deelneemt, "dat een sociale ramp betekent voor de vijf komende jaren". 

Flahaut steunt Di Rupo

De Waals minister van Begroting  André Flahaut (PS) is niet te vinden voor een personeelswissel aan de top van de partij. "Elio Di Rupo is de architect van de vernieuwing van de partij, hij moet die verbouwing verder afwerken", zegt Flahaut.

De partij heeft statutair besloten dat er een nieuwe voorzitter komt na de verkiezingen van 2019., zo benadrukt Flahaut. "Paul Magnette heeft laten verstaan dat hij op dat ogenblik kandidaat zal zijn", klinkt het nog. 

André Flahaut.Beeld Photo News