Gids Patrick Aerts controleert de info bij de horeca.© lokaal bestuur

Horeca wijst de weg naar toeristische troeven

Wuustwezel -

De toeristische informatie over de grensgemeente kan je nu ook krijgen in jouw favoriete restaurant of café in Wuustwezel. De dienst Toerisme wil daarmee de toeristische troeven en activiteiten in onze gemeente extra in de kijker zetten.

Neel Vermeiren

In diverse Wuustwezelse horecazaken vind je een folderhouder met allerlei brochures van de dienst Toerisme en externe partners. Die worden doorlopend aangevuld en vervangen volgens het seizoensaanbod. De horeca helpt op deze manier de toeristische troeven van de gemeente mee in de kijker plaatsen.

Voor bijkomende informatie over die activiteiten in de gemeente of over wandel- en fietsroutes, kan je steeds terecht bij de dienst Toerisme. Die bevindt zich in de Poort naar het Platteland naast de bibliotheek (Dorpsstraat 36). De toeristische informatie staat ook op de website van de gemeente. Je vindt ze via het hoofdmenu onder het menu ‘vrije tijd’ en dan ‘toerisme’.

De volgende items komen aan bod: activiteitenkalender Toerisme lente en zomer 2024, tips voor fietsers zoals fietsen in en om Antwerpen 2024, de Erfgoedwandeling Franciscanessen, Draaien aan het wieleke, Landbouwleerpad/Pleckskesroute, Loeren bij Wuustwezelse boeren en (H)oogverblindend Landschap.

De luisterpaal aan de Klot.© Neel Vermeiren

Luisterpalen

Draaien aan het wieleke bestaat uit vijf luisterpalen langsheen een fietsroute. Door aan het wiel te draaien, vertellen de palen op unieke locaties het verhaal van de landschapsevolutie. Zo leer je bijvoorbeeld dat het Marum ooit bewoond was en hoe het domein van de Franciscanessen haar huidige vorm verkreeg. Aan de Klot vertelt het wieleke over de turfontginning. De palen staan verspreid over het grondgebied van Wuustwezel: in Terbeek en het domein van de Franciscanessen, aan de Klot, de Gasthuishoeves en het Marum. Alle palen zijn met elkaar verbonden door twee fietslussen (21 km en 27 km).

Het uitkijkpunt aan de vallei van de Weerijs.© Neel Vermeiren

(H)oogverblindend landschap

Studenten van Thomas More Kempen hebben in samenwerking met Regionaal Landschap de Voorkempen vier uitkijkpunten in de regio gerealiseerd. Onder de toepasselijke naam ‘(H) Oogverblindend Landschap’ zetten de platformen de typische landschappen van de Voorkempen in de kijker. De polders in Stabroek en Kapellen, het open landbouwlandschap in Kalmthout, het kleinschalige landschap aan de Weerijsbeek in Wuustwezel of de diepe kleiputten in Brecht zijn unieke landschappen. Ze worden verbonden door zeven fiets- en wandelroutes.

De Pleckskesroute is 23 km en geeft een beeld van de hedendaagse landbouw in een moderne landbouwstreek. De fietsroute gaat langs weilanden, landbouwers en hun bedrijven. Bij verschillende bedrijven wordt uitleg gegeven over de takken van de landbouw via infoborden.

Het Lekkertrappen Fietsfestival 2024 is van start gegaan. Deze keer zijn er maar liefst 35 routes om te verkennen die je langs de mooiste plekjes van onze regio loodsen. Voor en/of na de tocht geniet je van heel wat lekkers bij de vertrek- en aankomstpunten. De deelnemende horecazaken staan alvast te popelen om de bezoekers te ontvangen. Naar goede gewoonte maak je, al fietsend, kans op een heleboel indrukwekkende maand- en hoofdprijzen. Het Lekkertrappen Fietsfestival loopt nog tot en met 30 september 2024.

Meer info via: www.lekkertrappen.be. De gratis fietsgids kan je ophalen bij de dienst Toerisme (Poort naar het Platteland, in de bib van Wuustwezel).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners