Direct naar artikelinhoud
Update

Reynders "niet van mening veranderd" over exportvergunningen wapens

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).Beeld epa

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is "niet van mening veranderd" in het dossier over wapenleveringen aan Saoedi-Arabië. Dat laat hij vanavond weten, nadat in de loop van de dag heel wat ophef was ontstaan omdat de Waalse regering nieuwe wapenexportvergunnningen naar de golfstaat heeft goedgekeurd.

Begin juni keurde de Kamer een resolutie goed waarin de gewesten wordt gevraagd om een wapenembargo in te stellen voor Saoedi-Arabië. Die werd ook door de MR van Waals minister-president en minister Reynders goedgekeurd, wat hen woensdag een stroom van kritiek opleverde omdat Borsus opnieuw 25 exportvergunningen voor wapens naar de oliestaat heeft toegekend.

Maar Reynders is niet van mening veranderd, benadrukte hij vandaag. "Als minister van Buitenlandse Zaken blijf ik de positie die ik op het federale niveau heb ingenomen, verdedigen", klonk het stellig. "Het is aan elke minister-president om zijn eigen standpunt in te nemen", benadrukte hij wel. Het wapenexportbeleid is een bevoegdheid voor de gewesten.

De minister vindt dat hij zijn deel van het werk heeft gedaan. Hij heeft Frederica Mogherini, de Hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlandbeleid, in juni aangeschreven met de vraag om een Europees wapenembargo te overwegen. En in november gaat er een delegatie van Buitenlandse Zaken ter plaatse in Saoedi-Arabië kijken hoe het zit met radicalisme en de financiering daarvan. Ook de mensenrechten zullen van dichtbij bekeken worden, zei Reynders.

Eerder vandaag had minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) "zwaar teleurgestel" gereageerd op de beslissing van zijn liberale collega Willy Borsus, Waals minister-president. "Federaal vragen we politieke oplossingen en doen we humanitair grote inspanningen, maar regionaal leveren we exportlicenties af voor wapens die de conflicten voeden. Dat is toch te gek voor woorden?", klonk het. "Het is tijd om met die waanzin te stoppen", voegde De Croo er op Radio 1 aan toe.

Federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) en Waals minister-president Willy Borsus (MR).Beeld photo_news

Groen: "Belgisch buitenlands beleid staat met de broek op de enkels"

Ook oppositiepartijen Groen en Ecolo reageerden "furieus" op de beslissing van de Waalse regering. Kamerlid Wouter De Vriendt pleitte voor een herfederalisering van de wapenexport.

Groen noemde de Waalse beslissing "gewetenloos". "Saoedi-Arabië voert op dit moment oorlog in Jemen en bombardeert de burgerbevolking. Met deze beslissing hebben de Waalse regering en de MR bloed aan hun handen", zei De Vriendt, de auteur van een resolutie - op 8 juni in de Kamer goedgekeurd - waarin de gewesten gevraagd wordt een wapenembargo in te stellen voor Saoedi-Arabië.

Veeg uit de pan

Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) kreeg een veeg uit de pan. "Hoe kan de minister de resolutie mee goedkeuren en dit op een geloofwaardige manier verdedigen, als zijn partijgenoot in Wallonië het fiat geeft voor een nieuw miljardencontract aan wapenuitvoer?", vroeg De Vriendt zich af. "Het Belgische buitenlandse beleid staat met de broek op de enkels en onze diplomatie wordt gekortwiekt." De groenen pleiten voor een herfederalisering van de wapenexport.

Sp.a reageerde ook misnoegd op de beslissing van de Waalse regering. "Gaat economisch gewin voor op mensenlevens?", vroeg Vlaams parlementslid Tine Soens zich af. "Borsus kijkt, net zoals Vlaams minister-president Bourgeois, naar Europa", zei ze. "Daar kunnen we echt niet op wachten."