Autoriteit nog iets somberder over natuur Veluwe dan provincie

Nieuws
De natuur op de Veluwe "lijdt zwaar" onder verdroging, verzuring en veel te hoge stikstofconcentraties, schetst de Ecologische Autoriteit (EA) in een kritisch rapport. Het grote natuurgebied is er volgens de autoriteit in een aantal opzichten nog slechter aan toe dan de provincie Gelderland eerder had vastgesteld.
anp
donderdag 25 april 2024 om 10:11 aangepast 15:25
Afbeelding
beeld anp

In het rapport staat dat de provincie al "een indrukwekkende hoeveelheid goede plannen" heeft gemaakt om de problemen aan te pakken. Die aanpak is echter erg lokaal en daardoor worden 'gebiedsbrede' problemen volgens de autoriteit nog onvoldoende aangepakt. Het gaat dan bijvoorbeeld om verdroging en verzuring. De autoriteit noemt een aanpak op het niveau van heel het gebied "essentieel om ons grootste natuurgebied in het hart van Nederland in stand te houden".

Net als in veel andere natuurgebieden is stikstof volgens het rapport een van de grootste problemen. De hoeveelheid stikstofdeeltjes die neerkomt in het Natura 2000-gebied, is op diverse plekken "twee à drie keer zo hoog als wat de vegetatie langdurig aankan zonder in kwaliteit achteruit te gaan".

Specifieke maatregelen

Dit probleem kan niet volledig op de Veluwe zelf worden opgelost, aangezien de stikstofdeeltjes die er neerdalen van elders komen. Hetzelfde geldt voor bestrijdingsmiddelen die in de natuur worden gevonden. "Specifieke maatregelen in de omgeving van de Veluwe zijn dan ook voorwaardelijk voor herstel", schrijft de EA.

"De provincie concludeert terecht dat de doelen voor veel stikstofgevoelige vegetaties en soorten niet gehaald worden", merkt de autoriteit verder op. Op een aantal punten is de EA negatiever dan de provincie. Zo ziet de autoriteit het somberder in voor beuken-eikenbossen met hulst. De gronden waarop die bossen staan, zijn "sterk verzuurd".

Inzicht in watersysteem

Meer inzicht in het watersysteem van de Veluwe is volgens de autoriteit ook hard nodig. "Op de Veluwe is een structureel watertekort. De droogte versterkt bovendien de verzuring, die toch al zorgwekkend hoog is", verklaart voorzitter Hans Mommaas. Water stroomt via beken en het grondwater naar alle randen van het gebied. "Inzicht in hoe deze watermotor van de Veluwe werkt en hoe je het water in het gebied behoudt en verdeelt, is essentieel", zegt Mommaas.

De provincie Gelderland kan zich "herkennen" in de adviezen. De provincie verwacht ook dat maatregelen die de industrie en de agrarische sector nemen "een goede bijdrage gaan leveren aan het herstel van de natuur".

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gunstige weersomstandigheden voor bevrijdingsfestivals

Anders dan tijdens dodenherdenking een dag eerder, wordt het weer op Bevrijdingsdag op veel plekken beter. Volgens Weeronline wordt het in het noorden maximaal 14 graden. In het zuidoosten wordt rekening gehouden met temperaturen tot maximaal 18 graden.

Afbeelding

Advocaat: drie arrestanten Dam zaterdagavond laat weer vrij

De drie mensen die tijdens de Nationale Herdenking op de Dam zijn aangehouden, zijn weer vrij. Dat laat hun advocaat Willem Jebbink weten. Het drietal is zaterdagavond 'laat in vrijheid gesteld', aldus Ebbink.

Afbeelding

Madonna geeft megaconcert in Rio de Janeiro

Madonna heeft zaterdagnacht een megaconcert gegeven op het strand van Copacabana in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. Volgens het stadsbestuur werden er 1,5 miljoen fans verwacht bij het optreden. Hoeveel dat er uiteindelijk precies waren, was niet onmiddellijk duidelijk.

Afbeelding

Minimalistische kunstenaar Frank Stella overleden

De Amerikaanse kunstenaar Frank Stella is op 87-jarige leeftijd overleden, melden verschillende media in de Verenigde Staten. De schilder en beeldhouwer, die zich vooral met zijn vroege minimalistische werken een dominante plek binnen de naoorlogse Amerikaanse kunstwereld verwi..

Afbeelding

Bevrijdingsdag trapt af in Roermond

Bevrijdingsdag trapt af in het Limburgse Roermond. Na de 5 mei-lezing van jurist en mensenrechtenactivist Lilian Gonçalves-Ho Kang You wordt het bevrijdingsvuur aan het begin van de middag ontstoken door demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende Snijd..

Afbeelding

Darby en Meeuwis sluiten Bevrijdingsdag af met 5 mei-concert

April Darby, Emma Kok, FLEMMING, Gaia Aikman en Guus Meeuwis geven zondagavond een optreden tijdens het traditionele 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam.