Supermarkt Dirk gaat personeel voorzien van bodycams

Nieuws
Supermarkt Dirk van den Broek gaat personeelsleden uitrusten met bodycams. De kleine draagbare camera's kunnen worden ingezet bij gespannen of dreigende situaties en moeten onveilige incidenten in de winkels tegengaan.
anp
donderdag 25 april 2024 om 10:20
Afbeelding
beeld anp

De bodycam op de winkelvloer is anders dan de standaard bodycam van de politie en de NS, stelt de supermarkt. Daar registreert de camera beelden die later in de rechtszaal als bewijsmateriaal gebruikt kunnen worden. De bodycam zoals Dirk van den Broek die introduceert, is een kleine camera mét een scherm, waarop iemand die zich misdraagt, zichzelf direct terug kan zien.

Wanneer door een lastige klant een onveilige situatie dreigt te ontstaan, kan een medewerker de bodycam aanzetten. De medewerker kan vervolgens de lastige klant met de beelden confronteren. Uit ervaringen in de branche blijkt volgens Dirk dat dit de-escalerend kan werken. Net als bij andere camera's in de winkel, worden beelden en geluid alleen opgeslagen en gebruikt als dat nodig is, aldus de supermarkt.

Dirk heeft vorig jaar al proefgedraaid met de bodycams. Het bedrijf begint in veertig winkels met het gebruik van de camera's. "Voor preventie hebben we altijd gebruikgemaakt van cameratoezicht in de winkels", zegt directeur Dirk van den Broek. "De bodycams zijn voor ons een aanvulling op de werkvloer om dreigende situaties snel te de-escaleren, want elk incident is er een te veel voor onze collega's en klanten."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bevrijdingsdag trapt af in Roermond

Bevrijdingsdag trapt af in het Limburgse Roermond. Na de 5 mei-lezing van jurist en mensenrechtenactivist Lilian Gonçalves-Ho Kang You wordt het bevrijdingsvuur aan het begin van de middag ontstoken door demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende Snijd..

Afbeelding

Darby en Meeuwis sluiten Bevrijdingsdag af met 5 mei-concert

April Darby, Emma Kok, FLEMMING, Gaia Aikman en Guus Meeuwis geven zondagavond een optreden tijdens het traditionele 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam.

Afbeelding

Hamas: geen akkoord zonder definitief einde oorlog in Gaza

Een hoge functionaris van Hamas heeft gezegd dat de Palestijnse groepering niet zal instemmen met een staakt-het-vuren indien dat niet expliciet een definitief einde van de oorlog in Gaza inhoudt.

Afbeelding

Bevrijdingsvuur in Wageningen ontstoken door twee WO II-veteranen

De 101-jarige Canadese oorlogsveteraan Pierce 'George' Brewster en de 99-jarige Britse veteraan Geoff Roberts hebben even voor middernacht in Wageningen het Nationaal Bevrijdingsvuur aangestoken.

Afbeelding

Advocaat: 3 demonstranten aangehouden kort voor stilte op de Dam

Tijdens de Nationale Herdenking op de Dam zijn drie personen aangehouden, en niet één zoals eerder werd gemeld. Dat laat Willem Jebbink, de advocaat van de drie, weten.

Afbeelding

Dodenherdenking Waalsdorpervlakte verloopt zonder protest

De dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte in de duinen tussen Den Haag en Wassenaar is zonder incidenten verlopen. De twee minuten stilte vanaf 20.00 uur zijn niet verstoord.