Themabeeld.© Shutterstock

Zelfs bij tripje naar Nederland: huisdier vaccineren tegen hondsdolheid is verplicht

Wie zijn kat of hond meeneemt naar het buitenland, is verplicht zijn dier te vaccineren tegen hondsdolheid. Zelfs als het gaat om korte uitstapjes naar Frankrijk of Nederland. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) roept honden- en katteneigenaars met reisplannen op om tijdig langs te gaan bij de dierenarts.

blg, scl
Bron: BELGA

Met de vakantiemaanden die naderen, bereiden veel mensen hun zomerreis voor. Wie daarbij zijn viervoeter wil meenemen, moet er wel voor zorgen dat die ingeënt is tegen hondsdolheid.

Hondsdolheid is te voorkomen, maar blijft één van de dodelijkste virussen ter wereld voor mens en dier. Jaarlijks sterven zo’n 60.000 mensen aan de ziekte. Je kan het virus oplopen nadat je wordt gebeten, gekrabd of zelfs gelikt door een besmet dier. In 99 procent van de gevallen lopen mensen het virus op via een besmette hond.

België mag dan al meer dan twintig jaar vrij zijn van hondsdolheid, de ziekte blijft een risico, ook op populaire vakantiebestemmingen in Europa. In 2023 waren er maar liefst 85 uitbraken van de ziekte in Europa. In Turkije, een populaire vakantiebestemming, werden er 240 uitbraken gemeld. 

Het FAVV wil daarom mensen verwittigen dat hun viervoeter moet ingeënt zijn tegen hondsdolheid als die mee op vakantie mag. Mensen maken ook best op tijd een afspraak, want het vaccin zelf is pas geldig na 21 dagen.

Zonder symptoom

Het agentschap maant reizigers ook aan om in het buitenland “extreem voorzichtig” te zijn met straathonden of straatkatten. Zo wordt afgeraden om zwerfdieren te aaien of te voederen. “Een dier dat met hondsdolheid besmet is, vertoont namelijk in het begin geen enkel teken van de ziekte, maar kan wel andere dieren en mensen al besmetten”, luidt het advies.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER