© Boumediene Belbachir

Met de Genkse fans naar Brussel: “Dan worden we maar kampioen”

De Genkies zullen zich hun vijfde bekerfinale nog lang herinneren. Niet omwille van het resultaat of het sprankelende voetbal, maar wel door de vriestemperaturen en dagenlange verkoudheid achteraf. De lange onderbroeken en dubbele sokken ten spijt. Blauw van de kou. Het begon nochtans goed. Nog nooit zoveel inwoners van het smurfendorp gezien, die uitgerukt waren en hun beste dansbeen in het fandorp bovenhaalden. De vreugde verdween na 120 minuten koukleumen door een draak van een wedstrijd die alle behalve hartverwarmend was. “Lang leve het antivoetbal.”

Geert HOUBEN

Bengaals vuurwerk, knallende beats van Patje Krimson en bier waren de ingrediënten om het feestje in fandorp het te doen slagen. Ambiance genoeg, maar de koude drukte hard zijn stempel op de feestvreugde, zeker op het alcoholverbruik. Chapeau voor wie er al vanaf 16 uur de koude trotseerde. ‘Wie haalt het toch in zijn hoofd om in maart de bekerfinale te organiseren?’ moet zowat de meest gestelde vraag geweest zijn.

Schminktrofee

Het thermisch ondergoed werd weer massaal bovengehaald. Net zoals schminkdozen en verkleed-attributen. De prijs voor best gemaquilleerde supporter ging met ruime voorsprong naar het voetbalhoofd van Jacky Vandeweert (52) uit Maaseik. Met dank aan een buurvrouw. “Ik had op Facebook een oproep voor een schminkster geplaatst. Bleek dat ik gewoon enkele huizen verder moest aankloppen bij een buur die reageerde. Twintig euro heeft het me gekost, maar dat had ik er voor over. En ja, ik heb het ideale hoofd om er een voetbal op laten schilderen”, bekent Jacky al lachend.

© Boumediene Belbachir

Kleine smurf

De meest gedurfde en ook gefotografeerde outfit komt op naam van Genkenaar Stefaan Moors (34). De jongeman, een bekende en geliefde Genkie, lijdt aan dwerggroei en is niet vies van een beetje zelfspot door als smurf naar de Heizel af te zakken. Een Facebookslachtoffer, zo blijkt.

© Boumediene Belbachir

“In 2013 heb ik dat ook gedaan. Nu zag ik er tegen op, maar ik kreeg maar vragen om het opnieuw te doen. ‘Bij 100 likes op Facebook doe ik het’. Uiteindelijk heb ik er meer dan 500 gekregen. Had ik er maar een hoger getal op geplakt. Of er geen flauwe reacties zijn? Neen, alleen maar positieve.”

Het bewijs zijn twee passerende dames die roepen hoe lief Stefaan er wel niet uitziet.

Kampioen

Zoals het goede supporters betaamt, was de beker op voorhand al binnen. 2-1 zou het volgens de meeste supporters worden. “Weliswaar na een moeilijke wedstrijd.”

“En Carcela verkopen we weer een trap, zoals in de titelwedstrijd in 2011”, durfde een enkeling hardop zeggen.

Niet dus. Kan ook moeilijk anders na 80 minuten baggeren het aantal schoten op doel 0 aan weerszijden is. “Lang leve het anti-voetbal. Schrijf dat maar op,” roept een afdruipende Bart Thoelen.

“Twee zwakken ploegen. Standard speelt dan nog zoveel komedie op het einde,” fulmineert Jan Hendrix.

“Veel is er niet gespeeld in de verlengingen. Iedereen van Standard liet zich vallen”, argumenteert Jean-Marie Segers uit Genk. “Zo’n wedstrijd verdient geen winnaar. Maar ach, dan worden we maar kampioen”, besluit Hasselaar Patrick Kerkhofs, met een lach die verraadt dat hij eigenlijk beter weet.