woensdag 23 januari 2019 - Sint-Truiden
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 Photo News

Rise for Climate verwacht zondag 23.000 deelnemers voor klimaatmars in Brussel

Morgen scholieren, zondag iedereen

BrusselZondag vindt er opnieuw een grote klimaatmars plaats in Brussel. Niet door scholieren, maar wel door Rise for Climate, de organisatie die ook de mars op 2 december vorig jaar organiseerde. Die betoging lokte toen 65.000 deelnemers en was daarmee de grootste klimaatmars ooit in ons land. “Dat was blijkbaar niet genoeg voor Europa om actie te ondernemen”, aldus Kim Le Quang van Rise for Climate Belgium.

Sanne DEFERME/Aylin KOKSAL

De massale opkomst van de mars op 2 december was vooral te danken aan de steun van Greenpeace, syndicaten en artiesten als Stromae en Angèle. Ook heel wat bekende YouTubers riepen op om deel te nemen. “Die steun hebben we zondag niet, dus deze klimaatmars zal allicht kleinschaliger zijn. Toch verwachten we zeker zo’n 23.000 mensen”, zegt Le Quang. Rise for Climate hoopt alvast dat scholieren zich ook zondag massaal zullen aansluiten. “Kort na onze vorige klimaatmars weigerde ons land om het klimaatakkoord in Katowice te ondertekenen. Vredevolle demonstraties hebben dus blijkbaar geen effect. Dat scholieren nu spijbelen om zelf te betogen, lokt tenminste veel reactie uit.”

Ook in Frankrijk worden zondag verschillende betogingen georganiseerd. De initiatiefnemers vragen onder meer dat de Europese Raad zich aansluit bij de doelstellingen van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) om de uitstoot van broeikasgassen met 65 procent te verminderen tegen 2030.

Jasper krijgt voor de organisatie van de klimaatmars in Sint-Truiden hulp van zijn medeleerlingen. Karel Hemerijckx

Ook Truiense scholieren organiseren eigen klimaatmars

“Mama vindt me te jong voor Brussel, maar actie in Sint-Truiden kan ook”

Sint-TruidenNa Hasselt krijgt nu ook Sint-Truiden een eigen klimaatmars voor scholieren. Het initiatief komt van Jasper Hommers (14), een leerling uit het vierde middelbaar van Het Kompas in Sint-Truiden.

Sanne Deferme

In een filmpje roept Jasper samen met comedian Bart Cannaerts op om vrijdag om 11 uur te verzamelen aan de Veemarkt in Sint-Truiden. “Van daaruit stappen we naar de Grote Markt. We verwachten al zeker zo’n 600 deelnemers, maar we hopen uiteindelijk met 1.000 te zijn”, zegt Jasper. Hij werd geïnspireerd door de acties van scholieren in Brussel. “Mijn ouders vonden me te jong om naar Brussel te gaan, maar ik wilde toch ook graag iets doen. Waarom dan niet in mijn eigen stad?” Bij de organisatie van de klimaatmars krijgt hij hulp van zesdejaars Dide Hermans (17), Stiene Nickmans (17) en Cyrano Derosas (17), die de afgelopen weken ook in Brussel betoogden. “Door deel te nemen aan de klimaatacties, behalen we trouwens ook een aantal eindtermen”, vertelt Stiene.

Evelien Boonen, directrice van Het Kompas, steunt het engagement van haar leerlingen. “Niet iedereen kan en mag naar Brussel gaan. Op deze manier kunnen ook jongere scholieren zich engageren voor het klimaat.”

De leerlingen hebben alvast enkele eisen op papier gezet voor schepen en Europarlementslid Hilde Vautmans (Open Vld). “We willen graag samenzitten met het stadsbestuur om te bekijken wat er in Sint-Truiden kan gebeuren”, legt Cyrano uit. “Bovendien hopen we dat Vautmans onze eisen meeneemt naar het Europees Parlement.” Vautmans reageert enthousiast op het initiatief. “Ik heb de initiatiefnemers laten weten dat ik hen graag wil ontvangen. Ik neem hun voorstellen mee en wil bekijken of ik ze lokaal of Europees kan realiseren.” De jeugddienst van de stad heeft alvast een oproep gedaan aan alle scholen in Sint-Truiden om deel te nemen aan de klimaatmars. (desa/ak)

Geen straf voor wie zondag meemarcheert

Hasselt Leerlingen van Kindsheid Jesu in Hasselt die morgen opnieuw spijbelen voor het klimaat, zullen daarvoor niet gestraft worden als ze ook aan de klimaatmars van zondag deelnemen. Vorige week waarschuwde de directie nochtans dat leerlingen die spijbelden een sanctie in de vorm van “milieugerelateerde gemeenschapsdienst” zouden krijgen.“Het deelnemen aan de klimaatmars van zondag beschouwen we als een invulling van die gemeenschapsdienst”, legt directeur Werner Nevels uit. “Als leerlingen kunnen aantonen dat hun engagement niet stopt na de schooluren, zullen wij hen geen verdere sancties opleggen.” (desa)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws