Pensioen

Oud-senatoren Erik Matthijs en Hugo Vandenberghe (CD&V) naar rechter tegen pensioenplafond: “Wat is er mis met een pensioen waarvoor je hebt betaald?”

Oud-senator Hugo Vandenberghe (foto uit 2009).© belga

Zeven ex-senatoren stappen naar de Franstalige ondernemingsrechtbank in Brussel tegen de pensioenkas van de Senaat. Ze willen de plafonnering van hun pensioen aanvechten, schrijft L’Echo dinsdag. Onder hen ook CD&V’ers Erik Matthijs en Hugo Vandenberghe.

Belga

De Senaat maakte, na de heisa over de pensioenen voor parlementsleden, een einde aan de cumul van pensioenen. Die liet senatoren toe om het op 7.813 euro bruto per maand vastgelegde plafond met 20 procent te overschrijden. Maar niet iedereen gaat daarmee akkoord.

Behalve CD&V’ers Erik Matthijs en Hugo Vandenberghe trekken ook MR-politici François-Xavier de Donnea, Jacques Brotchi, Guy Saulmont en Pierre Hazette, en PS’er Elie De Worme nu naar de rechtbank om de beslissing aan te vechten.

“Mijn cliënten menen dat hen sociale rechten zijn ontnomen waarvoor ze premies hebben betaald”, zegt hun advocaat Geoffroy Generet. Volgens hem gaat het om verschillende honderden euro’s per maand. “Deze rechten zijn ingetrokken om redenen die met de tijdgeest verband houden, en vaak wordt de moraal aangehaald. Maar wat is er mis met een pensioen waarvoor je hebt betaald?”

De zaak komt in september voor de rechter. De oud-senatoren zullen, als voorzorgsmaatregelen, vragen om het herstel van hun sociale rechten, voor de rechtbank later over de grond van de zaak beslist, aldus de advocaat.