Sinds begin 2024 worden vluchtelingen opgevangen in de vroegere legerkazerne.
Foto: Thijs Pattyn

Ieper is tegen verlenging van tijdelijk asielcentrum: "De afspraak was 2 jaar en geen 3"

Het stadsbestuur van Ieper gaat niet akkoord met het plan van Fedasil om 1 jaar langer vluchtelingen op te vangen in de vroegere legerkazerne. Er was een akkoord voor 2 jaar. Volgens schepen Philip Bolle (Vooruit) liet Fedasil vorige week weten dat het 3 jaar vluchtelingen wil opvangen in Ieper. Fedasil ontkent ooit over 3 jaar gesproken te hebben.

De eerste asielzoekers zijn begin dit jaar aangekomen in Ieper. Fedasil wil er in totaal 375 mensen opvangen. Ze verblijven voor een deel in vroegere kazernegebouwen en voor een deel in containers. Fedasil wil die containers vervangen door units die speciaal gemaakt zijn om mensen op te vangen. En daarvoor is er een omgevingsvergunning nodig.

Het stadsbestuur van Ieper en Fedasil spraken af dat er een vergunning voor 2 jaar komt. Volgens schepen Bolle liet Fedasil vorige week weten dat het geen 2, maar 3 jaar vluchtelingen wil opvangen in Ieper.

Het stadsbestuur is het daar niet mee eens, zegt schepen Philip Bolle: "Een afspraak is een afspraak. Een tijdelijk asielcentrum is voor ons mogelijk tot eind volgend jaar. Je kan niet zomaar een extra jaar willen. Dan kan je net zo goed een vergunning voor 5 of 10 jaar vragen. Dat stuurt onze plannen voor de verdere ontwikkeling van de site van de vroegere legerkazerne in de war."

Fedasil heeft intussen gereageerd. Woordvoerder Arno Morsa: "We ontkennen ooit over 3 jaar gesproken te hebben. Er is een akkoord voor 2 jaar en dit blijft ook zo." 

Foto: Thijs Pattyn

Meest gelezen