Direct naar artikelinhoud
Overval

Bisschop van Luik opgesloten in badkamer tijdens overval: dieven stelen 20.000 euro, kelken en kunstwerken

Bisschop van Luik opgesloten in badkamer tijdens overval: dieven stelen 20.000 euro, kelken en kunstwerken
Beeld BELGA

Jean-Pierre Delville, de bisschop van Luik, is in de nacht van dinsdag op woensdag door twee onbekenden overvallen in zijn appartement in Luik. De 67-jarige geestelijke en zijn peetneef, die op dat moment ook aanwezig was in het bisdom, werden aangevallen en opgesloten in de badkamer van de woning. De gemaskerde overvallers gingen professioneel te werk en gingen ervandoor met 20.000 euro aan cash, drie kelken en vier kunstwerken, meldt La Dernière Heure. 

Volgens het bisdom drongen de dieven de gebouwen binnen via een toiletraam op het gelijkvloers. Ze vielen de bisschop en zijn peetneef aan die in het privévertrek van het bisdom aanwezig waren. "Op een dreigende toon eisten ze cash geld, in de veronderstelling dat het geld van collectes in de kerken op het bisdom worden verzameld", aldus het bisdom. "De bisschop, die geen cash in huis had, heeft een som moeten afgeven die door zijn neef bij hem was afgegeven met het oog op een buitenlandse reis." 

Volgens La DH beloopt de buit aan cash geld 20.000 euro. 

De buit

"Nadien werd goud gevraagd. De bisschop kon enkel de drie kelken uit de kapel geven. Daarna vroegen ze waardevolle schilderijen en eisten ze Picasso's. De bisschop toonde vier schilderijen uit de zeventiende eeuw die in de raadszaal hingen. De dieven waren gemaskerd en gingen professioneel te werk. Ze verklaarden dat ze het geld zochten om een ziek familielid, een meisje van 5 jaar, te laten verzorgen". 

Volgens het bisdom spraken de overvallers Duits, een onbekende vreemde taal en slecht Frans. "Nadat ze een van hun slachtoffers hadden geslagen en met de dood hadden bedreigd, pleegden ze geen ander fysiek geweld." De bisschop en zijn neef werden daarna opgesloten in een badkamer, en niet in een kast, zoals La Dernière Heure oorspronkelijk berichtte, waar ze de volgende ochtend gezond en wel werden aangetroffen. Beiden raakten niet gewond, maar zijn wel nog steeds in shock.

Onderzoek

Het is voorlopig nog onduidelijk wie er achter de overval zit. Er zijn nog geen arrestaties verricht. Het parkt van Luik is een onderzoek gestart, maar onthoudt zich verder van alle commentaar. 

Ondanks de gebeurtenissen is de 67-jarige bisschop van plan zijn geplande agenda af te werken. Gisterenvoormiddag woonde Delville in Banneux de eucharistie en de festiviteiten van 15 augustus bij. Enkel als de politie vraagt in Luik te blijven, vertrekt hij morgen niet met de diocesane bedevaart (18-24 augustus) naar Lourdes die hij begeleidt. Deze namiddag wordt de bisschop verhoord door de politie, aldus nog de persdienst van het bisdom Luik.