Direct naar artikelinhoud
Postuum

De locomotief die de rock-’n-rolltrein van AC/DC op de rails hield

Angus Young en broer Malcolm tijdens de presentatie van het album 'Stiff Upper Lip' in Madrid, in 2000.Beeld EPA

Malcolm Young, de ritmegitarist en stichter van AC/DC, is in een rusthuis overleden op 64-jarige leeftijd. Hij leed al enkele jaren aan dementie. AC/DC blijft niet te stoppen, maar met hem sterft de bezieler van de Australische hardrockband, die meer dan 200 miljoen platen verkocht.

Wie aan AC/DC denkt, haalt zich spontaan Angus Young voor de geest. Capriolen uithalend in korte broek, een zoveelste spurtje trekkend als een dolgedraaide dynamo, tong uit de mond. Velen kennen zijn oudere broer Malcolm Young niet, de ritmegitarist die weg van de spots achteraan op het podium stond. Te dirigeren, te leiden. De motor, die met zijn snedige akkoorden de rock-'n-rolltrein op de rails hield.

Niet de ster, wel de baas

Malcolm was niet de ster van AC/DC. Maar zonder hem had Angus nooit in zijn eeuwige schooluniform op de bühne gestaan, was er van de Australische band zelfs geen sprake geweest. De broers werden geboren in het Schotse Glasgow. Ze verhuisden al snel naar Sydney, waar AC/DC in 1973 het levenslicht zou zien. De twee groeiden op in een erg muzikaal gezin, en laafden zich aan vroege rock-'n-rollhelden als Chuck Berry, Gene Vincent en Bo Diddley. Rockmuziek die ze zich eigen maakten. Harder, met de volumeknop op elf.

Als een cafébaas weer eens weigerde de afgesproken gage te betalen, was het Malcolm die verhaal ging halen. Knipmes in de hand. Betaald werd er

Malcolm was klein van gestalte, maar met hem viel niet te sollen. Hij ging geen confrontaties uit de weg. Zeker niet in de begindagen, toen AC/DC door ruraal Australië trok van kroeg naar club, trachtend te overleven. Als een cafébaas na hun concert weer eens weigerde de afgesproken gage te betalen, was het Malcolm die verhaal ging halen. Knipmes in de hand. Betaald werd er.

Unieke broederband

Malcolm Young heeft zijn oudste broer George (van de popgroep The Easybeats, met hun hit 'Friday on my Mind' en producer van de eerste AC/DC-platen) amper drie weken overleefd. Maar dat zal hij niet geweten hebben. Malcolm Young leed al drie jaar aan dementie. Hij zat in een rusthuis, en speelde al niet meer mee op de jongste AC/DC-plaat Rock or Bust (uit 2014). Angus vond het triest dat telkens wanneer hij zijn oudere broer ging bezoeken, die alsmaar meer vergat en geestelijk in een mist terechtkwam. "Als zijn broer is het moeilijk om in woorden weer te geven wat Malcolm voor me betekend heeft in mijn leven", schreef Angus Young op de Facebook-pagina van de groep. "Het verbond dat wij hadden was uniek en heel speciaal."

De Youngs maakten samen de songs, waren samen de ruggengraat van AC/DC. Hier geen vetes zoals bij Oasis en The Black Crowes. Niets kon hun band breken

Mal was de enige naar wie Angus luisterde. Samen maakten zij de songs, samen waren ze de ruggengraat van AC/DC. Hier geen vetes zoals bij Oasis en The Black Crowes. Niets kon hun broederband breken. Zelfs het overlijden van legendarische frontman Bon Scott in 1980 niet. AC/DC kwam ook die klap te boven. Malcolm wierf Brian Johnson aan als nieuwe zanger. Met de man met de arbeiderspet maakte AC/DC Back in Black. Hun meest succesvolle plaat, en met ruim 50 miljoen verkochte exemplaren nog steeds wereldwijd de op één na bestverkochte plaat ooit, na Thriller van Michael Jackson.

Ritme van het beest

Malcolm Young werd door kenners de beste ritmegitarist van de wereld genoemd. Hij speelde uiterst economisch. Snedige, hakkende maar heldere riffs, vanop zijn grote Gretsch-gitaar waar alle overbodige elementen uit waren weggehaald. Luister naar 'Dirty Deeds Done Dirt Cheap', 'It's a Long Way To the Top (If You Wanna Rock 'n' Roll)', 'Jailbreak', 'Let There Be Rock' of 'Thunderstruck'. Terwijl Angus vlijtig soleert, onderhoudt Malcolm het ritme. Hij en niemand anders was het fundament. Tot de laatste tour. Vanaf dan nam neef Stevie Young – het blijft een familiezaak – zijn plaats in. Om op dezelfde plaats te gaan staan, met dé gitaar van Malcolm in zijn handen. Om de fakkel over te nemen.

Het overlijden van Malcolm Young zat eraan te komen. Toch laat het de rockwereld in rouw na. Veel sterren, van Tony Iommi (Black Sabbath) over Slash (Guns N' Roses), Steven Van Zandt (E Street Band) en Dave Grohl (Foo Fighters) tot Eddie Van Halen, Dave Mustaine (Megadeth) en Scott Ian (Anthrax) brengen hulde aan de overleden gitarist. "Zonder Malcolm geen AC/DC, en zonder AC/DC geen duizenden rockgroepen", schrijven ze. Andere bekennen dat ze zonder Malcolm Young nooit een gitaar hadden vastgepakt.

Happy Birthday Malcolm Young!

Een foto die is geplaatst door null (@acdc) op

Malcolm Young is niet meer. Maar zijn platen en zijn groep zijn er nog wel. Angus is nu het enige originele groepslid dat nog op het podium staat. "Hij laat een enorme erfenis na, die eeuwig zal blijven leven. Een geslaagde job, Malcolm", schrijft Angus. Malcolm laat een vrouw, twee kinderen, een broer en zus na. Zijn familie vraagt fans om geen bloemen te sturen, maar geld te storten aan het Leger des Heils.

Het mooiste bidprentje prijkte al achteraan het fotoboek van de laatste AC/DC-tour. In beeld zijn gitaar, rustend tegen een Marshall-versterker. Met daaronder de woorden: 'To Mal. Who started it all.'