Direct naar artikelinhoud

Malcolm Young (1953-2017): de man achter AC/DC's klassieke en onvergetelijke gitaarriffs

Gitarist en mede-oprichter van AC/DC Malcolm Young is op 64-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band zaterdag op zijn website.

Malcolm Young, gitarist en mede-oprichter AC/DC (1953 - 2017)
Beeld Redferns

Hij was nooit de blikvanger van de Australische hardrockband AC/DC. Dat was eerder zijn broer Angus, de stuiterende sologitarist in schooluniform. En in de beginjaren van de band natuurlijk Bon Scott, die in 1980 overleed aan een alcoholvergiftiging. En later Brian Johnson, die van AC/DC een echte megarockband maakte.

Toch was de zaterdag overleden Malcolm Young van onschatbare waarde voor zijn band. Al was het maar omdat hij AC/DC in 1973 oprichtte met broer Angus. En omdat hij de typische, wiegende rocksound voor de band ontwikkelde en al die onvergetelijke gitaarriffs schreef, die van Whole Lotta Rosie tot You Shook Me All Night Long tijdloze hardrockklassiekers maakten.

Stekelige en scherpe riffs

Malcolm Young emigreerde in 1963 op 10-jarige leeftijd vanuit Glasgow naar Sydney in Australië, met het gezin Young en dus ook broer Angus. Malcolm zat als slaggitarist altijd in rockbandjes, zoals The Velvet Underground - niet te verwarren met de Amerikaanse band met dezelfde naam. In 1973 richtte hij AC/DC op, en hij vroeg zijn twee jaar jongere broer Angus om mee te spelen.

De broers bekwaamden zich eerst in de in die tijd populaire glamrock, maar besloten zich toch een wat rauwere en rockende bluessound aan te meten. Die kwam op de eerste plaat High Voltage uit 1975 goed uit de verf, mede dankzij de knerpende zang van Bon Scott, en de krassende, elektrificerende riffs van Malcolm Young.

AC/DC in 1976. Malcolm Young uiterst rechts.Beeld getty

De band werd groot met deze groovende hardrock, en zou in de jaren tachtig, met zanger Brian Johnson, een van de meest geliefde rockbands op aarde worden. Dankzij de megalomane live-shows in stadions, maar ook de vele hits die uit het repertoire van de band zouden blijven stromen, van For Those About To Rock (We Salute You) tot Stiff Upper Lip. Steeds tekenden Malcolm en Angus voor de composities, de stekelige en lekker scherpe riffs vloeiden altijd uit de gitaarkoffers van de broers.

Verslaving

Malcolm Young hield er geen gezonde levensstijl op na. Hij kampte met een hardnekkige alcoholverslaving, en moest eind jaren tachtig herhaaldelijk afzeggen voor shows van zijn band. Tien jaar geleden werd bij Malcolm Young dementie geconstateerd, en drie jaar geleden werd zijn definitieve vertrek uit AC/DC aangekondigd. De gitarist moest de riffs van zijn hits vóór optredens steeds opnieuw uit het hoofd leren, en uiteindelijk werd dat een te grote opgave.

Zaterdag overleed Malcolm Young, in bijzijn van zijn familie. Zijn broer Angus verklaarde: 'De band die wij hadden was uniek en onvergelijkbaar. Hij laat een enorme erfenis na, die altijd zal blijven voortbestaan. Malcolm, job well done.' Malcolm Young is 64 jaar geworden.