Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Puck Pieterse is Europees kampioen mountainbiken. Zal ze op de Olympische Spelen totaalkampioen Ferrand-Prévot kunnen verslaan?

Met haar winst heeft Pieterse zich zondag nadrukkelijk gekandideerd voor een olympische titel. De 21-jarige student prolongeerde in het Roemeense Cheile Gradistei haar Europese titel onder zeer zware omstandigheden.

Europees kampioene Puck Pieterse zondag bij het EK mountainbike in het Roemeense Cheile Gradistei.Beeld ANP

De grote favoriet in Parijs, en dus de voornaamste tegenstander van Pieterse, is de Franse tienvoudig en regerend wereldkampioen Pauline Ferrand-Prévot. Die won donderdag nog de shorttrackrace op de EK, waarin Pieterse tweede werd.

Zondag, in de ‘echte’ mountainbikerace – loodzwaar door de kou en de regen die de rotspartijen spekglad en de paden modderig maakten – wist Ferrand-Prévot zich al snel los te maken van de vrouw uit Amersfoort en leek een herhaling van de donderdag ervoor aanstaande.

Over de auteur

Robert Giebels is sportverslaggever van de Volkskrant en schrijft over wielrennen en Formule 1. 

‘Het was superzwaar van begin tot eind’, zei Pieterse meteen na afloop. ‘Het was een kwestie van eigen tempo proberen vast te houden, overeind blijven en de fiets intact houden.’ Die aanpak werkte, want door gedurfd en riskant tussen de pijlers van skiliften door te fietsen kreeg ze halverwege het parcours Ferrand-Prévot weer in het vizier. Meteen daarna liet ze de wereldkampioen achter zich.

Nadat de Française in een steile afdaling was gevallen, reed Pieterse naar de overwinning, ondanks een loslopende hond die ontspannen voor haar over het parcours kuierde. Ferrand-Prévot haalde de finish niet.

Het was door de mist nauwelijks te zien, maar Pieterse kwam daar als eerste overheen. Ze haalde een papiertje uit de achterzak van haar shirt, dat ooit oranje was, en toonde dat in de finishstraat. Door de nevel bleef onduidelijk welk statement ze had willen maken.

Lekke band

Anne Terpstra, voordat Pieterse opkwam de grote vrouw van het Nederlandse mountainbiken, kon lang meekomen met haar landgenoot en Ferrand-Prévot, maar kwam ten val. Met een lekke band werd ze toch nog zesde. Op ruime afstand van Pieterse (71 seconden) pakte de Oostenrijkse Mona Mitterwallner het zilver en de Duitse Nina Benz het brons, op 2.14 minuten.

‘Eigenlijk waren de kou en de regen mijn grootste tegenstanders’, zei Pieterse klappertandend. ‘Ik sta hier te trillen, het is zó koud.’ Hoe daarmee om te gaan, is het onderwerp van haar scriptie, vertelde Pieterse eerder aan het AD. Die thesis hoopt ze voor voor de Olympische Spelen af te ronden.

Voor haar onderzoek heeft Pieterse de invloed van temperatuur op de efficiëntie tijdens het fietsen onderzocht. Daarvoor liet ze proefpersonen inspanningstesten doen in een klimaatkamer – bij 20 graden boven nul en 5 graden onder nul – om vervolgens de verschillen te meten in ademhaling, hartslag en geleverd vermogen.

Pieterse weet nu dat ze in barre, koude omstandigheden haar legendarische tegenstrever kan verslaan. Ferrand-Prévot – de enige wielrenner ooit, bij vrouwen én mannen, die tegelijkertijd wereldkampioen was in liefst drie fietsdisciplines (weg, veld, mtb) – rijdt eind juli in Parijs een thuiswedstrijd.

Daarbij zal naar verwachting de temperatuur eerder liggen aan de bovenkant van het onderzoek van Pieterse. Zoals vorig jaar augustus, toen ze bij de WK nog derde werd achter Ferrand-Prévot. Het was het eerste elite-WK van Pieterse, die een plan had om ook maar meteen te winnen. ‘Maar de Fransen hebben daar op geanticipeerd, denk ik’, zei ze na afloop tegen de Volkskrant .

Stappen maken

Een half uur was ze ziek van het brons, waarna ze zei: ‘Het parcours liegt niet. Als je alles hebt gegeven, alles eraan hebt gedaan, mag ik zeker tevreden zijn.’ Ze tankte vertrouwen voor de Spelen, zei ze destijds. ‘Als ik stappen kan maken zoals ik tot nu toe heb kunnen doen, heb ik hopelijk volgend jaar het niveau dat Ferrand-Prévot hier heeft.’

Hoe ze de Franse superster bij 20 graden boven nul zal verslaan, weet ze een maand voor ‘Parijs’. Want dan kent de student de resultaten van haar onderzoek. Dat is althans de planning. Daar heeft ze nog een reden voor, zei ze tegen het AD. ‘Dan heb ik dáár geen stress meer van voor de Spelen.’